FinansWatch

Finanslobby lønner uafhængige forskere

Bankernes interesseorganisation sender støttekroner til uafhængige forskere, og det vækker kritik.

Foto: PR

Gennem foreningen Danish Finance Institute, DFI, sender bankernes interesseorganisation Finans Danmark penge til uafhængige forskere, skriver Magisterbladet.

Der er tale om såkaldte research scholarships, som årligt kan være på op til 186.000 kr. for adjunkter, mens lektorer og professorer får et beløb svarende til 33 pct. af deres løn fra universitetet. Disse legater skal støtte højt kvalificerede økonomer, der tager ansættelse på et dansk universitet.

Professor emeritus i videnskabsetik hos Københavns Universitet, Heine Andersen, kritiserer overfor mediet ordningen. Hos CBS forsikrer forskningsdekan Søren Hvidkjær, at beløbene ikke har betydning for forskningen.

"DFI har ingen indflydelse på den forskning, der udføres af de forskere, der modtager støtte, hverken hvad der skal forskes i, eller hvad resultaterne af forskningen er," siger Søren Hvidkjær til Magisterbladet.

Kæmpegave fra banker kan føre Danmark i finansiel forskerelite 

Danmarks banker giver op mod 100 mio. kr. til finansiel eliteforskning 

Mere fra FinansWatch

Analyse: Var bankerne grådige eller var de negative renter direkte ulovlige?

Erhvervsminister Simon Kollerup kaldte bankerne for grådige. Men lod dog forstå, at de negative renter ikke var ulovlige. Nu varsler ministerens egen vagthund, Forbrugerombudsmanden, en retssag mod Jyske Bank. Med så megen forvirring er der behov for en juridisk dom om retstilstanden, skriver FinansWatch’ analytiker Jens Chr. Hansen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs