FinansWatch

Nye ansigter træder ind i C25: Men effekterne er yderst begrænsede

Når investorerne vender tilbage fra juleferien, bliver det med to udskiftninger i det danske C25-indeks.

På grund af en større omsætning det seneste halve års tid vil Sydbank og Rockwool erstatte Nordea og Bavarian Nordic, som i stedet må forlade eliteindekset, da de har været mindre omsat henover perioden.

Men bare fordi Sydbank og Rockwool træder ind i det fineste aktieselskab herhjemme, bør investorerne ikke vente, at det får den store betydning. Det mener Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

"Dem, der driver investering som næring - eksempelvis dem der har indeksfonde i Danmark eller udenlandske investorer - sidder et langt stykke henad vejen selv og holder øje med, hvad der mest sandsynligt kommer ind og mest sandsynligt ryger ud."

"Det vil sige, at den dag, udskiftningen bliver annonceret, er det en overraskelse for nogen, men ikke for flertallet der sidder og driver det her med sammensætningen af indeksfonde og indeksporteføljer," siger Per Hansen.

Han tilføjer, at de selskaber, som ryger ind og ud af C25-indekset, typisk ikke vægter mere end 2 pct. af det samlede indeks og derfor indeksmæssigt ikke spiller den store rolle.

Endelig peger Per Hansen også på, at det er en periode med enten positiv eller negativ opmærksomhed hos investorerne, der tilvejebringer et selskabs ind- eller udskiftning fra C25-indekset, og at det ikke først er i forbindelse med ind- eller udskiftningen, at der begynder at komme opmærksomhed omkring det enkelte selskab.

"Det er altså den gode udvikling, der giver en indeksindlemmelse i det generelle tilfælde, og ikke en indeksindlemmelse der giver den gode udvikling i selskabet," siger Per Hansen.

Automatisk opmærksom ved at være i C25

For Rockwool og Sydbank har det seneste år kostet henholdsvis 4,8 og 40 pct. for aktiekurserne (målt på B-aktien for Rockwools vedkommende, red.). Samtidig har Nordea og Bavarian Nordic måttet se deres aktiekurser falde 26,6 og 46,3 pct. respektivt. Til sammenligning er C25-indekset samlet faldet 12,9 pct.

I Sydbank, som altså er det ene af de nye C25-ansigter, er der ikke forventning om nogen større forskel ved at være med i indekset eller ej. Dog siger banken, at der automatisk kan komme noget interesse bare ved at optræde i C25-indekset.

"For at være i C25 er det jo blandt andet et krav, at der er interesse for ens aktier, at de omsættes, og at der er god handel i dem. Især udenlandske investorer kigger mere på hovedindekset og de virksomheder, der optræder her, og den opmærksomhed, må vi også forvente, kommer til at omfatte Sydbank, når vi nu genindtræder," udtaler Sydbank i en mail.

Rockwool, der er det andet nye C25-selskab, har ikke ønsket at udtale sig om emnet.

Udskiftningen i C25-indekset bliver foretaget af Nasdaq OMX Nordic, som driver fondsbørsen i København. Udskiftningen sker i forbindelse med en halvårlig revision, og i sommer, da den forrige udskiftning fandt sted, blev NKT, TDC og Nets erstattet med NKT, Royal Unibrew og Ambu.

Hos sidstnævnte oplevede administrerende direktør Lars Marcher, hvordan selskabets aktiekurs blev mere efterspurgt, op til at Ambu trådte ind i eliteindekset.

"Jeg kan ikke udlade at gøre opmærksom på, at i den periode, hvor Ambu blev et C25-selskab, så ville man som indeksfond skulle have Ambu i porteføljen. Og det drev endnu større efterspørgsel efter Ambus aktie, og derfor var der også en stor stigning i aktien over sommerferien," sagde Lars Marcher på Ambus generalforsamling tidligere på måneden.

Nasdaq OMX Nordic sammensætter C25-indekset ved at kigge på de 35 største selskaber på børsen i Danmark baseret på free float-markedsværdi - altså værdien af de aktier, der er i fri handel.

Heraf tages de 25 mest omsatte papirer, der kommer til at udgøre C25-indekset, som har været det toneangivende danske indeks siden 18. december 2017, hvor det overtog pladsen fra det lidt smallere C20-indeks.

Mere fra FinansWatch

Sampension mærker effekt af nye SUL-regler

Det er blevet nemmere for Sampension at konkurrere i markedet for firmapensioner, efter Finanstilsynet har indført nye regler om, at syge- og ulykkesforsikringer skal hvile i sig selv økonomisk.

SEB satser på børsmarkedet i kampen om storkunder

Den danske del af storbanken SEB vender nu øjet mod markedet for kapitalrejsning. Det såkaldte ECM-marked ligger naturligt til bankens strategi om at kunne hjælpe storkunder med alle finansielle behov, vurderer den danske landechef.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs