FinansWatch

Tilsynet kræver bedre hvidvaskkontrol i forbrugslånsbank

En hvidvaskinspektion i den kontantløse Basisbank affødte fire påbud fra Finanstilsynet.

Foto: /ritzau/Lars Krabbe

Finantilsynet var i september på besøg i den internetbaserede Basisbank, der især gør det i forbrugslån, for at tjekke op på bankens bekæmpelse af hvidvask gennem banken. Det har affødt en række påbud til Basisbanken.

Det fremgår af Finanstilsynets inspektionsredegørelse.

Selvom Basisbank er internetbaseret, ikke har nogen filial og altså således ikke modtager kontanter eller veksler valuta, vurderer Finanstilsynet, at bankens iboende risiko for at blive misbrugt til hvidvask eller finansiering af terrorisme er normal til høj set i forhold til gennemsnittet af finansielle virksomheder i Danmark.

"I vurderingen har Finanstilsynet særligt lagt vægt på, at selvom banken alene tilbyder enkle finansielle produkter og primært har privatkunder bosat i Danmark, består bankens kundeportefølje udelukkende af distancekunder, og banken udbyder en række forskellige finansielle produkter," lyder det i redegørelsen.

På den baggrund peger Finanstilsynet på en række områder, der giver anledning til reaktioner fra tilsynet.

For det første konstaterede tisynet, at bankens risikovurdering ikke i tilstrækkelig grad identificerer og vurderer iboende risiko for, at banken bliver misbrugt til hvidvask eller finansiering af terrorisme.

"Særligt mangler banken at forholde sig til risikoen for at den kan blive misbrugt til finansiering af terrorisme. Banken får derfor påbud om at revidere sin risikovurdering," lyder det.

Banken får desuden et påbud om at udarbejde en egentlig hvidvaskpolitik, ligesom den skal revidere sine procedurer, så de er opdaterede i overensstemmelse med den gældende hvidvasklov.

Ydermere får Basisbank et påbud om at sikre, at der for de kunder, som optager forbrugslån via internettet, udføres tilstrækkelige kundekendskabsprocedurer.

"For disse kunder anvender banken alene NemID til at kontrollere kundens identitetsoplysninger. De omfattede kundeforhold kan, ud fra en vurdering af karakteren af de tilbudte produkter og ydelser sammenholdt med at der er tale om distancekunder, ikke udgøre en begrænset risiko. Hvidvaskloven stiller derfor krav om yderligere handlinger til bankens kontrol af kundernes identitet," lyder det fra Finanstilsynet.

Endelig får banken en påtale for ikke at have opbevaret kopi af foreviste legitimationsdokumenter før primo september 2018 i de tilfælde, hvor der er tale om lån til kunder gennem forhandlere.

Bundlinjen stiger knap 50 pct. i forbrugslånsbank

Hård konkurrence blandt bankerne om forbrugslån 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs