FinansWatch

Vagthund: Banker skal stramme op ved lån til virksomhedskøb

Når virksomheder bliver solgt, tager danske banker større risiko end tidligere. Det vurderer Finanstilsynet.

Foto: Ritzau Scanpix/Carl Redhead

Når en virksomhed bliver solgt og kommer på nye hænder, tager de store danske banker højere risici end tidligere.

Sådan lyder det fra Finanstilsynet, der beder bankerne om at stramme op, når de låner penge til den type handler.

Køb af virksomheder bliver ofte finansieret ved, at køberen - for eksempel en kapitalfond eller en pensionskasse - låner penge i banken i stedet for selv at lægge hele beløbet.

"Investorerne har en naturlig interesse i at gældsgeare (gældsætte, red.) virksomhederne højt og begrænse afviklingen af lånet," siger Kristian Vie Madsen, der er vicedirektør i Finanstilsynet.

"Det kan give investorerne et større afkast, fordi deres investering bliver forholdsmæssigt mindre, men det øger bankernes risiko som långivere," siger han i en pressemeddelelse.

Bankerne skal derfor være lidt skarpere på, om pengene i sidste ende kan blive betalt tilbage.

Det vil være relevant at se på, om den aftalte afvikling af lånet vil kunne ske, hvis virksomhedens økonomiske resultater forbliver uændrede

Kristian Vie Madsen, vicedirektør, Finanstilsynet

Tilsynet påpeger, at bankerne i mange tilfælde lægger for meget vægt på købernes forventninger til virksomhedernes fremtidige indtjening.Bankerne bør supplere med deres egne analyser. De skal for eksempel belyse, om lånet kan blive betalt tilbage, hvis det ikke går så godt som forventet.

"Det vil være relevant at se på, om den aftalte afvikling af lånet vil kunne ske, hvis virksomhedens økonomiske resultater forbliver uændrede," siger Kristian Vie Madsen.

Den løftede pegefinger kommer efter en undersøgelse, hvor tilsynet har haft kig på seks banker. Det var Danske Bank, Jyske Bank, Nordea, Nykredit, SEB og Sydbank.

Tilsynet vurderer, at Nykredit har højere risiko end andre banker ved lån til køb af virksomheder. Jyske Bank tager højere risici end de øvrige banker ved lån til mindre handler med virksomheder.

Vurderingen er dog baseret på et begrænset antal lånesager. Det skriver Finanstilsynet.

Danske storbanker klarer sig godt i stresstest: "Et betryggende resultat

Danske Bank hårdest ramt i test af bankernes robusthed

 

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs