FinansWatch

Tørke og billigere svinekød giver flere konkurser i landbruget

Antallet af konkurser i landbruget er stigende, men er ikke alarmerende højt, vurderer økonom.

Foto: Jens Dresling

Flere landmænd har måttet dreje nøglen om i 2018, hvor en tør sommer og faldende priser på mælk og svinekød har gjort det svært at tjene penge.

I årets første ti måneder er 126 landmænd gået konkurs, og det skal sammenholdes med 121 konkurser i hele 2017. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

"Den meget varme og tørre sommer har presset landbruget," forklarer Tore Stramer, der er cheføkonom i Nykredit.

"Men det spiller også en væsentlig rolle, at priserne på mælk og svin er faldet meget i år." 

"Det betyder samlet set, at flere landbrug har svært ved at få sorte tal på bundlinjen og må dreje nøglen om," siger han. 

Tore Stramer vil ikke betegne antallet af konkurser som alarmerende højt. 

Men han påpeger, at den tørre sommer kan føre til flere konkurser i den kommende tid.

"Der er ingen grund til at tro, at udsigterne for landbruget ser mere positive ud." 

"Vi har formentlig endnu til gode at se hele den negative effekt af den meget tørre sommer, og samtidig har landbrugets salgspriser været faldende de seneste uger og måneder," siger Tore Stramer.

Mange landmænd kæmper samtidig med en høj gæld, og de vil derfor blive ramt, hvis renterne begynder at stige. 

Omkring 90 procent af landbruget har variable lån, hvor renterne bliver justeret efter det generelle niveau på finansmarkederne og dermed ikke er låst fast. 

"Landbruget har nydt godt af, at renterne har været lave i en lang periode. Men omvendt er de også sårbare, hvis renterne begynder at stige." 

"Det vil betyde højere renteudgifter for landmændene på et tidspunkt, hvor landbruget er påvirket af lave salgspriser og den tørre sommer," siger Tore Stramer. 

Landbruget i Danmark ventes i år at få et samlet underskud på 6,4-7,4 milliarder kroner. Det viser en prognose fra landbrugets eget videncenter, Seges.

Først kom tørken: Nu truer ny udfordring for landbruget de danske banker

Djurslands Bank om landbrugskrise: Vi kommer til at hensætte mere i fjerde kvartal

Mere fra FinansWatch

Kryptokollaps bliver lakmusprøve for industriens sikre havne

Et kollaps af en af de mest betroede stablecoins har sendt chokbølger igennem kryptoindustrien og skabt frygt for, hvad der vil ske, hvis en lignende skæbne undergår andre vigtige aktiver. Sammenbruddet er blevet sammenlignet med Lehman Brothers-krakket samt en historisk sort onsdag i 1992.

Mybanker-køb skal sikre udvikling fremfor kannibalisering

Både når det gælder forretningsmodel og arbejdsområde, så minder sammenligningsportalerne Lendo og Mybanker så meget om hinanden, at ”det nærmest er latterligt så kompartible de to forretninger er”. Det mener Johan Malmsten, der efter den norske mediekoncern Schibsteds køb af Mybanker er direktør for begge platforme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs