Banknordik-chef: Fremgang på alle markeder - nu skal vi vokse i DK

Banken har nemlig formået at løfte sin driftsindtjening for første gang i "relativt lang tid". Den endte i kvartalet på 160 mio. kr. mod 156 mio. kr. samme kvartal året forinden.
"Det gode resultat glæder os - særligt at vi har en underliggende fremgang på alle vores markeder. Det her er det første kvartal i relativt lang tid, hvor vi også kan vise en fremgang på toplinjen," fortæller Árni Ellefsen.
Banken har hovedsæde i Færøerne, men har også filialer i Danmark og Grønland.
"Vores nettotilgang af kunder overstiger det pres, der stadig er på rentemarginalen, som nok er mindre end tidligere, men stadig er der. Derfor er det en stor udfordring at få løftet toplinjen, men det er lykkedes i det her kvartal," siger direktøren.
Banknordik har i kvartalet mere end fordoblet sin bundlinje - til 60,1 mio. kr. fra 23,6 mio. kr. - hvilket blandt andet skyldes tilbageførsler af tidligere nedskrevne beløb på næsten 46 mio. kr.
"På alle tre markeder mærker vi, at vores eksisterende kunder har det bedre. Samtidig er der nogle af de kunder, som har forladt os, som vi har tilbageførsler for nedskrivninger på," forklarer Árni Ellefsen.
Banken valgte i 2016 at afvikle sine erhvervskunder for udelukkende at fokusere på privatkunder. Processen er slut nu, og næste skridt for banken er derfor at vokse - specielt i Danmark.
"Dels skal fastholde vores eksisterende kunder, men vi skal også tiltrække nye. Vi har i et år arbejdet på at højne vores rådgivning for at fjerne "bank-volapyk", og derfor startede vi i sidste uge en imagekampagne herom," fortæller direktøren.
Banknordik opjusterede i midten af oktober sine forventninger til årets resultat, så overskuddet ventes at være 240-280 mio. kr. mod tidligere 190-240 mio. kr.
Prognosen for driftsresultatet før nedskrivninger, engangsposter, kursreguleringer og skat blev fastholdt i den øvre ende af intervallet 160-200 mio. kr. Det præciseres dog ikke yderligere i regnskabet, selv om helårsregnskabet venter lige rundt om hjørnet.
"I vores koncern indgår et skadeforsikringsselskab på Færøerne. Af skade bliver man - forhåbentlig - klogere, og for et par år siden opjusterede vi på det her tidspunkt, hvorefter der kom en storm på Færøerne, der kostede relativt mange penge. Derfor blev vi nødt til at nedjustere igen."
"Det er årsagen til, at vi har et større "range" mod fjerde kvartal end andre pengeinstitutter på vores størrelse. Det er for at kunne modstå en storm uden at skulle ud at nedjustere," forklarer Árni Ellefsen.
"Men hvis det går, som det normalt gør med skader i fjerde kvartal, så forventer vi at ligge mellem 180-200 mio. kr.," siger direktøren.