FinansWatch

Nationalbankdirektør: Luk de dårligst kørende landbrug

Lars Rohde mener, at det vil være til gavn for landbruget, hvis den svageste tredjedel af bedrifterne lukker. Det siger han til Landbrugsavisen.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det vil være en gevinst for landbruget, hvis den dårligste tredjedel af bedrifterne lukker.

Sådan lyder den opsigtsvækkende melding i Landbrugsavisen fra nationalbankdirektør Lars Rohde.

"De bedste overlever, og det er en fordel for landbruget, hvis den dårligste tredjedel bliver hjulpet ud af erhvervet."

"Det vil få produktiviteten til at stige - ud fra den betragtning, at det er dem med de dårligste driftsresultater, der forsvinder," siger Lars Rohde.

Meldingen kommer forud for, at svinebønderne holder kongres og årsmøde i Herning i den kommende uge.

"Samlet set kunne landbruget hæve sin indtjening og produktivitet ganske betydeligt ved, at nogle af de dårligste landmænd blev hjulpet ud af de landmænd, der har et større talent for at drive landbrug."

"Det vil være en fordel for alle - også landbruget," uddyber Lars Rohde.

Nationalbankdirektøren finder det bekymrende, at mange landmænd ikke har benyttet opsvinget til at lægge om til fastforrentede lån.

"Lige nu er det lidt som et kasinospil, hvor landmanden satser på, at rød kommer ud hele tiden - altså at renten bliver ved med at være lav."

"Men renten vil stige på et tidspunkt, og nogle vil ende i konkurs," forudser nationalbankdirektøren.

Formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild giver ikke meget for meldingen fra nationalbankdirektøren om, at erhvervet ville være bedre tjent, hvis den dårligste tredjedel drejer nøglen om.

"Det tror jeg, at man vil kunne sige for de fleste brancher. Hvis man fjerner den svageste tredjedel og lader de stærkeste tage over, vil det naturligvis være en fordel, men spørgsmålet er hvor længe."

"Når der så er gået et par år, og erhvervet har udviklet sig, vil der være en svageste tredjedel igen," siger han til Landbrugsavisen.

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs