Italien: Snak om euro-exit skaber ny uro og sender euro ned

Uro om Italien skaber atter røre på finansmarkederne tirsdag morgen, hvor euro svækkes, og de italienske renter stiger efter snak om, at Italien skal forlade euroen.
Foto: Davide Mauro / Stock.xchng
Foto: Davide Mauro / Stock.xchng
RITZAU FINANS

Herhjemme har uroen ført til faldende obligationsrenter, da investorerne i stedet søger i sikker havn i Nordeuropa.

Det er ifølge Bloomberg News lederen af det italienske underhus' budgetkomité, euroskeptikeren Claudio Borghi, som har skabt røre med en udtalelse, om, at landet kan løse sine gældsproblemer ved at genindføre sin egen valuta.

Italiens vice-premierminister, Luigi Di Maio, siger til gengæld, at regeringen ikke er villig til at forlade euroen eller EU, rapporterer Bloomberg News.

Uroen om Italien opstod i sidste uge, hvor den italienske regering annoncerede, at den planlægger et budgetunderskud på 2,4 pct. næste år. Det var noget over de maksimalt 2 pct., som analytikere ifølge Reuters vurderede, at EU ville være parat til at acceptere.

Formanden for eurogruppen, portugiseren Mario Centeno, sagde mandag, at de seneste meldinger har skabt bekymring om Italiens budgetmæssige kurs.

Endnu mere klar i mælet var EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, der sagde, at Italien distancerer sig selv fra EU med sit budgetmål for 2019.

Juncker henviste til, at EU netop har været igennem en krise med Grækenland, og at det er nok.

"En krise var nok, og vi bliver nødt til at forhindre, at Italien her får særbehandling, som - hvis alle får den - vil betyde enden for euroen," sagde Juncker ifølge Reuters.

Di Maios svar er dog alt andet end forsonligt. Tirsdag siger den italienske vicepremierminister ifølge Bloomberg News, at Italien ikke vil rokke sig en millimeter i forhold til 2019-budgettet.

På valutamarkedet er euro svækket til 1,1533 dollar fra et niveau på omkring 1,1573 tirsdag morgen og 1,1580 dollar mandag eftermiddag.

Den tiårige italienske rente stiger 9 basispoint til 3,39 pct., mens den tiårige danske rente falder 5 basispoint til 0,35 pct.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også