Forbrugerråd vil have etisk hitliste for banker

Det er for svært for forbrugerne at gennemskue, hvor de etisk forsvarligt kan have deres konti.
Foto: PR
Foto: PR
Tophistorie fra Politiken distribueret af Ritzau

Hvilken bank skal jeg vælge, hvis jeg ikke vil rodes ind i hvidvask, korruption og klimasvineri? Det er nærmest umuligt for kunderne at finde ud af. Derfor vil Forbrugerrådet Tænk lave en etisk rangliste for landets banker, skriver Politiken fredag.

"Det er en helt umulig opgave for almindelige mennesker at finde ud af, om en bank eksempelvis investerer på en etisk forsvarlig måde," siger forbrugerrådets formand, Anja Philip, til Politiken.

Forslaget kommer efter Danske Banks hvidvaskningssag. I lyset af blandt andet den sag, hvor mange milliarder kan være hvidvasket, er der behov for, at den finansielle sektor bliver nemmere at gennemskue for bankkunderne, mener Steen Vallentin, der er lektor i virksomheders sociale ansvar ved CBS.

"Den danske finansielle sektor har ikke været langt fremme i skoene, men decideret fodslæbende i forhold til at sikre større gennemsigtighed. Der er brug for nogen til at kigge bankerne over skulderen"

Etiske hitlister findes ifølge Politiken allerede i ni andre lande udarbejdet af ngo-organisationen Fair Finance Guide, som giver bankerne i blandt andet Sverige, Norge og Tyskland point for, hvor godt de gør det på områder som klimaforandringer og korruption. Forbrugerrådet Tænk har tidligere forgæves forsøgt at lave en lignende rangliste til danske forbrugere. I lyset af den verserende sag forsøger de nu igen.

"Forbrugere interesserer sig i stigende grad og har en holdning til etiske spørgsmål. Vi vil gerne være med til at skubbe til vores finansielle sektor, så den bliver mere etisk ansvarlig," siger Anja Philip til Politiken.

Forbrugerrådet og Trygfonden lancerer ny kampagne om unges gæld

Forbrugerrådet vil se på forslag om et skaderegister med nye briller 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også