FinansWatch

Tørken står til at koste landbruget 6,4 milliarder kroner

Krisen er stor i dansk landbrug på grund af sommerens tørke, siger Landbrug & Fødevarer.

Foto: Ritzau Scanpix/Johan Gadegaard

6,4 milliarder kroner.

Så meget står landbruget til at tabe på grund af sommerens tørke. Det viser det seneste estimat fra brancheforeningen Landbrug & Fødevarer.

Tidligere har vurderingen lydt på et tab på 4,5 milliarder kroner.

"Vi er over seks milliarder kroner med de høstresultater, der er konstateret nu."

"Der kommer flere høstresultater, så der er en usikkerhed, men hvis det fortsætter med det nuværende vejr, udvikler det sig videre i den forkerte retning," siger formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

"Høsten slår fejl, vi mangler foder til vores dyr og udsigterne til at kunne så efterafgrøder er ringe."

"Vi er vant til udsving, men denne gang overgår virkeligheden fantasien. Det her, er der ingen, der kunne have forudset eller forberedt sig på," siger han.

Landbrug & Fødevarer har torsdag indkaldt formænd for alle landboforeninger i Danmark til et stormøde om tørken og konsekvenserne.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) deltager også ved mødet, hvor der skal diskuteres løsninger for landbruget.

Allerede inden mødet har han meldt ud, at fristen for etablering af efterafgrøder forlænges fra 20. august til foreløbigt 3. september.

Det sker, fordi efterafgrøderne ikke kan spire i den udtørrede jord, som er kommet i tørken.

Efterafgrøder er et af de virkemidler, som bruges til at mindske kvælstofudvaskningen.

"I forhold til det store økonomiske tab er det her nogle små regeljusteringer, som vi selvfølgelig er glade for," siger Merrild.

Landbrug & Fødevarer har fokus på skatter og afgifter, som danske landmænd betaler, men som kollegerne i udlandet slipper for.

Det kan være ejendomsskatter og afgifter på pesticider.

"I en situation, hvor vi taber så mange penge, burde vi blive ligestillet med vores udenlandske kolleger," siger Merrild.

Forsiden lige nu

Aberdeen-chef: Vores fusion med Standard Life virker

Der er opnået helt konkrete fordele ved sammenlægningen mellem Aberdeen Asset Management og Standard Life Investments, siger den danske landechef Henrik Kruse til EjendomsWatch. Udfordringer med at levere tilfredsstillende afkast på visse typer produkter er ved at blive løst, lyder det fra investoren med danske ejendomme for et milliardbeløb.

Jyske Realkredit fortsætter udlånsvæksten

Udlånet vokser fortsat hos Jyske Banks realkreditselskab. Frasalget af domicilet i Lyngby i andet kvartal kan dog ikke redde halvårets bundlinje, som lander 30 pct. lavere end for et år siden som følge af nye nedskrivningsregler i første kvartal.

Jyske Bank afleverer lavere indtjening end analytikerne forventede

Jyske Bank kom ud af årets andet kvartal med en mindre indtjening og færre gebyrindtægter, end analytikerne havde forventet. Kvartalet er dog bedre end samme kvartal sidste år. I forbindelse med aflæggelsen af regnskabet igangsætter Silkeborg-banken et stort aktietilbagekøbsprogram. (Opdateret.)

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere