FinansWatch

Tørken står til at koste landbruget 6,4 milliarder kroner

Krisen er stor i dansk landbrug på grund af sommerens tørke, siger Landbrug & Fødevarer.

Foto: Johan Gadegaard / Ritzau Scanpix

6,4 milliarder kroner.

Så meget står landbruget til at tabe på grund af sommerens tørke. Det viser det seneste estimat fra brancheforeningen Landbrug & Fødevarer.

Tidligere har vurderingen lydt på et tab på 4,5 milliarder kroner. 

"Vi er over seks milliarder kroner med de høstresultater, der er konstateret nu."

"Der kommer flere høstresultater, så der er en usikkerhed, men hvis det fortsætter med det nuværende vejr, udvikler det sig videre i den forkerte retning," siger formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.

"Høsten slår fejl, vi mangler foder til vores dyr og udsigterne til at kunne så efterafgrøder er ringe." 

"Vi er vant til udsving, men denne gang overgår virkeligheden fantasien. Det her, er der ingen, der kunne have forudset eller forberedt sig på," siger han.

Landbrug & Fødevarer har torsdag indkaldt formænd for alle landboforeninger i Danmark til et stormøde om tørken og konsekvenserne.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) deltager også ved mødet, hvor der skal diskuteres løsninger for landbruget.

Allerede inden mødet har han meldt ud, at fristen for etablering af efterafgrøder forlænges fra 20. august til foreløbigt 3. september.

Det sker, fordi efterafgrøderne ikke kan spire i den udtørrede jord, som er kommet i tørken.

Efterafgrøder er et af de virkemidler, som bruges til at mindske kvælstofudvaskningen.

"I forhold til det store økonomiske tab er det her nogle små regeljusteringer, som vi selvfølgelig er glade for," siger Merrild.

Landbrug & Fødevarer har fokus på skatter og afgifter, som danske landmænd betaler, men som kollegerne i udlandet slipper for.

Det kan være ejendomsskatter og afgifter på pesticider.

"I en situation, hvor vi taber så mange penge, burde vi blive ligestillet med vores udenlandske kolleger," siger Merrild.

Mere fra FinansWatch

Finanstilsynet langer flere påbud ud til PFA

Inspektion i 2020 har resulteret i en stribe påbud fra Finanstilsynet til PFA. Ifølge topchef har pensionsselskabet enten allerede rettet op på de områder, som Finanstilsynet har rettet kritisk fokus på, eller er i gang med det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs