FinansWatch

Vigtige banker i bearmarked

Mens flere aktieindex når rekordhøjder, er kursen for 16 af 39 systemisk vigtige banker faldet med mere end en femtedel fra deres top.

Et stort antal af de største banker i verden er reelt inde i et bearmarked, da deres aktiekurser er faldet mere end 20 pct. Og det understreger risikoen for, at økonomien kan gå i recession, selv på et tidspunkt hvor mange aktieindeks når nye rekorder, hvor USA's centralbank netop har hævet renten som svar på en stærk økonomi, og hvor ECB netop har annonceret sit stop for stimulerende obligationsopkøb ved årsskiftet.

Det er endda blandt banker, der anses for at være kritiske for de finansielle systemer. Ud af 39 af "Sifi'er", finansielle institutioner, som anses for systemisk vigtige af Financial Stability Board (FSB) i Basel, er 16 nu mere end 20 pct. fra deres aktietop, hvilket er standarddefinitionen af et bearmarked, skriver Financial Times.

Ifølge Ian Harnett, direktør for global strategi i Absolute Strategy Research i London, kan centralbanker verden over blive tvunget til at agere, når næsten halvdelen af de systemvigtige banker udsender signaler om et bjørnemarked. Absolute Strategy Research udsendte på den baggrund i denne uge sin første "black swan"-varsling siden 2009.

"Ledetråden ligger i navnet. Hvis disse banker må antages at være systemisk vigtige, så burde de pengepolitiske chefer holde øje med, hvad der sker," lyder det fra Harnett til avisen.

Den amerikanske centralbanks, Federal Reserves, gradvise renteforhøjelser, nu syv i streg siden 2015, og bankens reduktion af balancen gennem obligationssalg har været med til at sende de kortsigtede lånerenter op, hvilket påvirker hele kæden fra husholdningerne til erhvervslivet og bankerne, skriver Financial Times, som pointerer at tremåneders Libor i USA i maj ramte sit højeste niveau i ti år i 2,37 pct., og at renten kun har trukket sig beskedent fra det niveau.

Og netop den udvikling påvirker de hårdest ramte banker. Ifølge Ian Harnett er det nemlig banker med størst afhængighed af finansiering i dollar, der klarer sig mest ringe, og det kan blive endnu værre, hvis renterne fortsætter op, og dollaren styrkes yderligere. Og de banker, som har forladt sig på engrosfinansiering frem for almindelige indskud til at vokse, vil være mest sårbare.

Ian Harnetts skepsis bakkes op af Bert Ely, der er adjunkt ved Cato Institute. Han peger på, at JPMorgans topchef, Jamie Dimon, i sidste uge var særligt optimistisk om økonomiens udsigter og ikke kunne se nogle "huller i vejen".

"De gode nyheder fortsætter ikke for evigt. Den slags kommentarer kommer normalt lige før, tingene begynder at gå ned ad."

Der er 30 banker på FSB's liste over "global systemically important banks" eller GSIB'er. På listen er også ni store forsikringsselskaber.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere