FinansWatch

FED hæver atter renten

USA's centralbank har som ventet hævet sin toneangivende rente med 25 basispoint. To forhøjelser mere er ventet i år.

Foto: Martin Havtorn Petersen/MedWatch

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har onsdag helt som ventet hævet sin toneangivende rente, federal funds rate, med 25 basispoint, eller et kvart pct.point, til intervallet mellem 1,75 og 2,00 pct. Samtidig signalerede centralbanken, at man er på vej med to renteforhøjelser mere i år. I så fald vil man nå op på fire af slagsen mod tre, som banken ellers har indikeret efter rentemøderne både i december sidste år og marts i år.

Det fremgår af centralbankens rentemeddelelse i kølvandet af et todages rentemøde, tirsdag og onsdag.

Muligheden for fire renteforhøjelser i år, to mere fra nu, er en af de store nyheder i onsdagens rentemelding. Reelt er der dog blot tale om, at netto et enkelt medlem af bankens styrekomite , Federal Open Market Committee (FOMC), som nu er mere aggressiv på renten, og det flytter medianen for bankens egen prognose fra tre til fire renteforhøjelser i 2018, skriver Bloomberg News.

Yderligere to renteforhøjelser udlægges nemlig på baggrund af det såkaldte dotplot-diagram, hvor cheferne for Federal Reserve, indikerer deres individuelle forventninger til rentens udvikling de kommende år. Altså centralbankens egen fremskrivning af renten eller rentebanen.

Onsdag var anden gang i 2018, at Federal Reserve hævede sin rente. Senest skete det efter rentemødet den 21. marts i år, hvor man også løftede renten med 25 basispoint til intervallet mellem 1,50 og 1,75 pct.Renteforhøjelsen onsdag kom ikke som en overraskelse. Handelen med fed funds-futuren indikerede forud for beslutningen, at markedet så en sandsynlighed på 84 pct. for en renteforhøjelse på 25 basispoint.

En rundspørge foretaget af The Wall Street Journal til 56 amerikanske økonomer pegede med enstemmighed ligeledes på en renteforhøjelse på et kvart pct.point. Også Bloomberg News havde spurgt en lang række økonomer, og her var det 92 ud af 92, som ventede den nu annoncerede renteforhøjelse.

Banken har nu hævet renten syv gange, siden man i december indledte den nuværende cyklus med stramninger.

Økonomer ser tre renteforhøjelser mere i USA i 2018

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere