FinansWatch

Nationalbanken: Banker har lempet kreditstandarder i 14 kvartaler

De mellemstore banker har slækket kravene på kreditkvaliteten til erhvervskunder de sidste 14 kvartaler, viser tal fra Nationalbanken, som frygter, at risikovilligheden spreder sig i systemet.

Peter Storgaard, chef for finansielle institutioner i Nationalbankens afdeling for finansiel stabilitet. | Foto: Niels Hougaard/POLOFOTO for FinansWatch

En øget konkurrence hos de mellemstore banker gør, at de slækker kravene på kreditkvaliteten og lemper vilkårene, når der skal lånes penge ud til erhvervslivet.

Sådan lyder konklusionen fra Nationalbanken i forbindelse med det halvårlige tjek af bankernes sundhedstilstand, Finansiel Stabilitet.

"De mellemstore banker har lempet kravene de sidste fjorten kvartaler. De store banker har gjort det i lidt mindre grad," forklarer Peter Storgaard, der er chef for afdelingen for finansiel stabilitet i Nationalbanken.

Det er især konjunkturfølsomme brancher som byggeriet og ejendomshandel, som bankerne låner penge ud til, hvilket er "meget naturligt med konjunkturfremgang."

Ifølge Peter Storgaard skyldes lempelsen i kreditstandarderne, at der er en øget konkurrence på udlånsmarkedet. I rapporten kan man læse, at der stor forskel på udlånsvæksten, og at det er de mellemstore, der har oplevet den største vækst og dermed taget markedsandele.

"Vi synes, at det er vigtigt, at bankerne i sådan en situation sikrer, at der er en solid kreditkvalitet bag de lån, de giver. Det vil mindske risikoen for, at der vil komme tab, når konjunkturen vender engang," siger Peter Storgaard.

"Vi er ikke så bekymrede for den finansielle stabilitet, hvis en mellemstor bank skulle komme i problemer her. Det der bekymrer os her er, at risikovilligheden spreder sig i systemet," påpeger han.

Nationalbanken: Mindre banker låner mere ud til risikable brancher

Nationalbanken: Flere mindre banker udfordret i stresstest

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs