FinansWatch

Bank sendte 200 milliarder kroner til forkert konto

Efter at have sendt et astronomisk højt beløb til en forkert konto er der nok nogen i Deutsche Bank, som skylder en kvajebajer.

Foto: /ritzau/AP/Michael Probst

En fed finger har sendt en træls sag på halsen hos Deutsche Bank. Der er ikke tale om nogen specifik finger, og dens ejermand kendes heller ikke.

Derimod er der tale om et fænomen i finansverden, som på engelsk går under "fat finger", og som kort sagt betyder, at en menneskelig fejl kan have store konsekvenser. Og det uanset, om der er tale om en slåfejl i et beløb, køb af en forkert aktie, eller hvad det nu måtte være.

Sådan finger var på spil hos den tyske storbank lige før påske.

Beløb større end markedsværdi

Ifølge internationale medier kom banken nemlig ved en fejl til at overføre ikke mindre end 28 mia. euro, eller ca. 208 mia. kr., til en forkert konto hos Deutsche Boerse Eurex. Der var tale om, hvad der betegnes som en rutinemæssig overførsel i forbindelse med sikkerhedsstillelse, men banken ville dog have overført et markant mindre beløb.

Det har banken, som i øvrigt selv har en markedsværdi på "blot" 24 mia. euro, oplyst i en pressemeddelelse, hvor det også fremgik, at fejlen blev opdaget inden for få minutter og herefter rettet.

"Vi har nøje gennemgået årsagerne til, hvorfor den fejl skete, og har taget skridt til at forhindre, at det sker igen," lyder det fra banken ifølge Financial Times.

Uheldigt tidspunkt

Sagen kommer samtidig med, at banken i forvejen er under pres, efter at topchef John Cryan fornylig blev fyret for ikke hurtigt nok at have vendt de økonomiske resultater i banken. I samme forbindelse har bankens øverst ansvarlige for it, Kim Hammonds, også forladt banken – angiveligt efter enighed med bestyrelsen.

Ifølge anonyme kilder skulle samme Hammonds på et internt møde have kaldt Deutsche Bank for det "mest dysfunktionelle selskab," som hun nogensinde havde arbejdet i.

Til The Independent fortæller Michael Huenseler, porteføljemanager hos kapitalforvalteren Assenagon Asset Management, som ejer aktier i Deutsche Bank, at "fat-finger-episoder er normalt i banker," men pointerer "at automatiske kontrolsystemer bør forhindre, at de eksekveres."

"De chokerende store beløb i Deutshe Bank-sagen tyder på mangler i bankens it-funktionaliteter, hvilket giver yderligere vægt til Kim Hammonds kritiske bemærkninger," udtaler han videre.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere