Regeringens støtteparti frygter Nationalbanken må skrotte dyr it-platform

Nationalbankens nye it-system Kronos2, som skal være bindeleddet i hele den danske betalingsinfrastruktur, er forsinket med et år og har overskredet budgettet med over 125 mio. kr.
Ifølge Nationalbanken har man taget nye skridt for at få projektet tilbage på sporet, men tiltroen til, at det lykkes, er ikke overvældende.
I hvert fald ikke hvis man spørger regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, som med partiformand Kristian Thulesen Dahl har en repræsentant siddende i Nationalbankens bestyrelse.
"Folk med indsigt siger, der er et stykke vej endnu, og de 325 mio. kr. (som platformen samlet set har kostet indtil videre, red.) er væk. Man kan frygte, at man helt må skrotte den nuværende ikke færdiggjorte udgave af Kronos2," udtaler DF's erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, i et skriftligt svar til FinansWatch.
FinansWatch har foreholdt kritikken for Nationalbanken og spurgt, om man kan garantere, at Kronos2 ikke ender med at blive droppet. Det har Nationalbanken ikke ønsket at svare på.
DF undrer sig over stor risikovillighed
Oprindeligt var planen, at Kronos2, som groft sagt kommer til at fungere som bankernes netbank i Nationalbanken, skulle have været sat i gang i april sidste år.
Men på grund af en forsinkelse blev den deadline udsat til marts i år, men ifølge Nationalbanken selv når man heller ikke at lancere det kritisk vigtige it-system i denne måned.
Alene den første forsinkelse har ifølge Nationalbankens seneste estimat kostet 125 mio. kr. ud over det oprindelige budget på 200 mio. kr. Tallet kan sammenlignes med, at udviklingen af den nuværende betalingsplatform Kronos fra 2001 kostede 18 mio. kr., svarende til cirka 25 mio. kr. omregnet til nutidskroner.
Den nuværende Kronos-platform er dog forældet, og derfor satte Nationalbanken tilbage i 2013 gang i udviklingen af en ny platform.
"Så vidt jeg er orienteret, har Nationalbanken ikke villet rådføre sig med de største banker, før man gik i gang med Kronos2," udtaler Hans Kristian Skibby fra DF.
"Man har tilsyneladende insisteret på at anvende allernyeste teknologi, som således ikke er afprøvet tilstrækkeligt. I DF undrer vi os over den udprægede grad af risikovillighed som bankens ledelse lægger for dagen, da nye it-projekter ofte viser sig at udfordre både budgetter og praksis."
Frygter millionregning vil ende hos bankkunder
Dansk Folkparti mener på baggrund af forsinkelsen, at erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) bør involvere sit ministerium i sagen.
"Ministerens egen departementchef (Michael Dithmer, red.) sidder tilmed i bestyrelsen af Nationalbanken, så jeg anser det som helt oplagt, at jeg som DF's erhvervsordfører bliver orienteret, da jeg frygter, at den trecifrede millionregning ender hos landets banker og dermed hos deres kunder. Det er ikke rimeligt, og det må ministeren redegøre for," udtaler Hans Kristian Skibby.
Også både Venstre, SF og Liberal Alliance har tidligere over for FinansWatch krævet, at Nationalbankdirektør Lars Rohde giver erhvervsminister Brian Mikkelsen en redegørelse om forsinkelsen.
Men både Brian Mikkelsen og Lars Rohde har indtil videre været særdeles fåmælte om sagen. Foruden de to har FinansWatch forgæves forsøgt at indhente en kommentar fra Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen, som sammen med Kristian Thulesen Dahl er de to politiske repræsentanter i Nationalbankens bestyrelse.
Nationalbanken og it-leverandøren BEC har tidligere oplyst over for FinansWatch, at man har taget ekstra ressourcer i brug for at få it-platformen tilbage på sporet.
"Som følge af forsinkelsen er der taget en række tiltag, og der arbejdes på at blive klar til tilslutning til det fælleseuropæiske clearing- og afviklingssystem T2S," lød det for nylig i en skriftlig udtalelse fra Nationalbanken til FinansWatch.
T2S er et fælles-europæisk afviklingssystem, som Danmark skal koble sig på til oktober. Forudsætningen er dog, at Nationalbankens it-platform Kronos2 når at blive klar inden da.
Læs mere om sagen her:
Forsinket it-platform i Nationalbanken kan udskyde fordele for danske investorer
Grundsten til Nationalbankens problemfyldte betalingsplatform blev aldrig sendt i udbud
Datacentraler efter it-koks: Udbud fra Nationalbanken havde været spændende
Trods budgetoverskridelse: Nationalbanken undtaget fra statens it-lup
Politikere kræver redegørelse efter massiv budgetoverskridelse i Nationalbanken