FinansWatch

Bankers nedskrivninger kan rammes af mælkebønders tab

Faldende afregningspriser på mælk rammer nu landbruget, hvor der i årets første to måneder er lukket "foruroligende mange mælkebedrifter," lyder det fra branchen.

Foto: Joachim Adrian/ritzaufoto/Arkiv

Arla sænker fra næste uge mælkeafregningen til andelshaverne for tredje gang i år, og det store prisfald presser indtjeningen på flere tusinde danske landbrugsbedrifter, skriver Finans.dk.

Samlet er mælkeafregningen i år dermed sat 55 øre ned per liter, og det reducerer ifølge mediet indtjeningen hos en gennemsnitlig dansk mælkeproducent med 880.000 kr. om året.

"De aktuelle prisfald er - pænt sagt - et dødskys, og bankerne har allerede reageret. Der er blevet lukket foruroligende mange mælkebedrifter i løbet af januar og februar, siger Kjartan Poulsen," formand i Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter til Finans.dk.

Landbruget har i flere år haft svære betingelser, men bedre afregningspriser gav i 2017 lidt luft, hvilket samtidig var godt for bankernes eksponering over for erhvervet.

Spar Nords administrerende direktør, Lasse Nyby, vurderede i et interview med Ritzau Finans for nylig, at der i 2018 igen kan komme flere nedskrivninger på landbruget, efter at banken i 2017 tilbageførte nedskrivninger på sektoren.

"Vi har tidligere haft store trecifrede millionnedskrivninger på landbruget. Det tror jeg nu ikke, at det ender med i 2018, fordi vi synes sådan set stadigvæk, at der er pænt reserveret på landbrugsområdet."

"Men det er klart, at det bliver et af de områder, som der sandsynligvis godt kan komme lidt flere nedskrivninger på i 2018," sagde Spar Nord-direktøren på baggrund af prisudviklingen på landbrugsprodukter.

/ritzau/FINANS

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere