FinansWatch

Østjydsk Bank-direktør: Jeg beklager over for aktionærerne

Bankdirektør i den krakkede Østjydsk Bank, Max Hovedskov, erkender, at banken har haft for mange store engagementer med svag bonitet.

Alt for risikable udlån i de glade år inden finanskrisen har torsdag fået Østjydsk Bank til at knække og indgive konkursbegæring.

Bankens kunder og ansatte kan dog glæde sig over, at alle aktiver og passiver, herunder kunder, medarbejdere, udlån, indlån og garantier overtages af Sparekassen Vendsyssel for 50 mio. kr. Betalingen levner ingenting til Østjysk Banks aktionærer.

"Jeg er selvfølgelig ked af, at det ikke har været muligt at finde en løsning, hvor vi har kunnet føre banken videre med dækning til bankens aktionærer. Det beklager jeg selvfølgelig," siger bankdirektør i Østjydsk Bank Max Hovedskov til Ritzau Finans.

Aktien i Østjydsk Bank er senest handlet til 0,68 kr., svarende til en samlet markedsværdi på 61 mio. kr., som aktionærerne altså nu må anse for tabt.

De 14.000 kunder i Østjydsk Bank overtages af Sparekassen Vendsyssel sammen med udlån for 1,6 mia. kr., indlån for 2,2 mia. kr. og garantier for cirka 0,7 mia. kr.

Østjydsk Banks konkurs kommer efter en lang periode, hvor banken har været belastet af en stor portefølje af dårlige udlån fra før finanskrisen.

"Vi har betalt prisen for at have for mange store problemfyldte engagementer i banken, som vi fik ind op til finanskrisen. Vi har nu i flere år arbejdet på at finde en samlet løsning for banken, men jeg må bare erkende, at det ikke har været muligt. Når det så er sagt, er jeg glad for, at vi kan komme videre sammen med Sparekassen Vendsyssel. Det er godt for bankens kunder og for bankens medarbejdere, og jeg tror også, at det er godt for lokalområdet," siger Max Hovedskov.

Men hvor tæt var I på at undgå en konkurs?

"Vi har arbejdet med det her siden den 10. januar (en genopretningsplan, red.), og jeg tør godt sige, at vi har forsøgt alt, men vi kunne ikke finde en løsning af værdi for aktionærerne. Jeg kan ikke gå ind i, hvad vi forsøgt og med hvem, men vi har gjort, hvad vi kunne og må bare erkende, at det ikke var muligt at finde en solvent løsning."

Med de 50 mio. kr. for aktiverne vil der dog være noget tilbage til den efterstillede kapital, der ifølge Max Hovedskov udgør et par hundrede millioner kr.

"Men helt nøjagtigt hvor meget det bliver, tror jeg vi skal overlade til kurator," siger Max Hovedskov.

Han er til gengæld ikke i tvivl om, hvad der tog livet af Østjydsk Bank.

"Vi skal være ærlige og erkende, at vi har haft alt for mange store engagementer med svag bonitet. Selv om vi har haft bedre konjunkturer de seneste år har det ikke været nok. Når de meget store kunder er kommet i vanskeligheder, har det kostet os for meget."

"Der har været mange ejendomsengagementer, og vi har heller ikke lagt skjul på, at vi har haft et stort udlån til landbrug, der har også haft en svær periode. Og selv om konjunkturerne er blevet bedre, har vi haft mange engagementer, der ikke har kunnet overleve," siger Max Hovedskov, der tiltrådte stillingen i 2013.

Han fortsætter som regionsdirektør i Sparekassen Vendsyssel.

 

/ritzau/FINANS

Krisebank giver op: Sparekassen Vendsyssel overtager Østjydsk Bank

Ingen overlevelsestaktik er hellig for direktøren i Østjydsk Bank

Krull skeptisk over for redningsplan hos Østjydsk Bank

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere