FinansWatch

Læs alle artikler om Nationalbankens it-koks

Et vigtigt it-system, som er ejet af Nationalbanken, er i alvorlige problemer og kraftigt forsinket. Her kan du læse alle artiklerne om emnet.

Nationalbanken bygning set udefra
Foto: Panduro Jens Jyllands-Posten

I april sidste år skulle Nationalbankens nye storstilede it-system, der skal fungere som bankernes netbank i Nationalbanken, være lanceret.

Men som FinansWatch i de senere uger har kunnet fortælle, er it-systemet, der går under navnet Kronos2, kraftigt forsinket og som følge heraf også blevet markant dyrere.

Her kan du læse FinansWatchs dækning af sagen.

29. januar 2018

En ny og meget vigtig netbank i Nationalbanken, som alle danske banker skal kobles op på, er i alvorlige problemer og stærkt forsinket. Leverandøren er en af landets bankdatacentraler, som ifølge Nationalbanken ikke har kunnet levere et stabilt nok it-system. Forsinkelsen har flere konsekvenser.

Læs mere her:

Problemer hos datacentral: Nationalbankens store it-projekt kørt af sporet

Mange spørgsmål er uafklarede i sagen om Nationalbankens stærkt forsinkede it-platform Kronos2, som nærmer sig en kritisk deadline. Men Nationalbanken ønsker ikke at stille op til et interview.

Læs mere her:

Nationalbanken nægter at svare på centrale spørgsmål om stort it-koks

30. januar 2018

Sidste år skulle Nationalbanken have lanceret en vigtig it-platform, der skal fungere som bankernes netbank i Nationalbanken. Men it-systemet er kraftigt forsinket, og FinansWatch kan nu afsløre, at projektet er blevet langt dyrere end planlagt.

Læs mere her:

It-koks i Nationalbanken koster trecifret millionbeløb: Størstedelen af regningen kan ende hos banker

31. januar 2018

Bankernes ansatte havde været på kursus, og datacentralerne stod klar, da et kritisk vigtigt it-system ejet af Nationalbanken skulle have været lanceret sidste forår. Men på grund af flere forsinkelser er systemet endnu ikke sat i gang.

Læs mere her:

Banker ærgrer sig over forsinket it-system

5. februar 2018

Flere politikere retter nu kritik mod Nationalbanken i sag om stærkt forsinket it-platform og kræver svar på den budgetoverskridelse, som forsinkelsen har medført. "Vi må få en redegørelse fra Lars Rohde, i stedet for at han bruger tiden på alle mulige andre ting," siger politiker.

Læs mere her:

Politikere kræver redegørelse efter massiv budgetoverskridelse i Nationalbanken

15. februar 2018

Regeringen styrkede sidste år den enhed, som skal holde øje med, at store offentlige it-projekter holder budgettet. Men Nationalbanken, som lige nu kæmper med en kraftigt forsinket it-platform, er undertaget for denne overvågning. En absurd situation, mener politiker, der sammen med professor opfordrer til, at Nationalbanken omfattes reglerne.

Læs mere her:

Trods budgetoverskridelse: Nationalbanken undtaget fra statens it-lup

22. februar 2018

Et stort europæisk it-projekt skal gøre det billigere for investorer at købe værdipapirer på tværs af grænser. Men den nationale platform, som skal koble Danmark sammen med de andre EU-lande, er kraftigt forsinket. Det ærgrer Dansk Aktionærforening, som frygter lange udsigter til lavere omkostninger ved værdipapirhandel.

Læs mere her:

Forsinket it-platform i Nationalbanken kan udskyde fordele for danske investorer

1. marts 2018

Driftsplatformen til Nationalbankens nye netbank, Kronos2, som er blevet meget dyrere end ventet, blev aldrig sendt i udbud. Men det burde den have været, siger jurist med speciale i udbuds- og konkurrenceret til FinansWatch.

Læs mere her:

Grundsten til Nationalbankens problemfyldte betalingsplatform blev aldrig sendt i udbud

6. marts 2018

Ifølge flere bankdatacentraler ville det have været et interessant projekt for andre end konkurrenten BEC, hvis Nationalbanken havde sendt etableringen af driftsplatformen til Kronos2 i udbud. Men Nationalbanken undlod at afsøge andre muligheder.

Læs mere her:

Datacentraler efter it-koks: Udbud fra Nationalbanken havde været spændende

12. marts 2018

Dansk Folkeparti, der er repræsenteret i Nationalbankens bestyrelse, frygter nu, at Nationalbanken helt må opgive at færdigudvikle sin forsinkede betalingsplatform Kronos2, som har overskredet budgettet med et trecifret millionbeløb.

Læs mere her:

Regeringens støtteparti frygter Nationalbanken må skrotte dyr it-platform

13. marts 2018

Danmark var det andet land i verden, der gjorde det muligt for banker at udveksle betalinger i realtid. Men Nationalbankens nye betalingssystem, Kronos2, er løbet ind i alvorlige problemer, som der i øjeblikket ikke er nogen løsning på.

Læs mere her:

Derfor er Nationalbankens afsporede it-system helt afgørende for Danmark

Et storstilet it-projekt, som Nationalbanken er ansvarlig for, er kraftigt forsinket. Hvis forsinkelsen varer ved, må dansk realkredit vente længere end andre lande med at opnå en række fordele i forhold til lettere at kunne tiltrække udenlandske investorer.

Læs mere her:

Sådan kan dansk realkredit blive ramt af forsinket it-platform

16. marts 2018

Hundredvis af millioner er postet i Nationalbankens forsinkede it-system Kronos2, som skal forbinde den danske betalingsinfrastruktur. Indtil videre har nationalbankdirektør Lars Rohde forholdt sig tavs om sagen og budgetoverskridelsen, men nu svarer han i et interview med FinansWatch på en række af kritikpunkterne.

Læs mere her:

Nationalbankdirektør beklager afsporet it-system: "Selvfølgelig er det vores ansvar"

23. marts 2018

Indtil videre har Nationalbanken henholdt sig til, at driftsplatformen til den stærkt forsinkede betalingsplatform Kronos2 ikke blev sendt i udbud, fordi den blev købt ind under Nationalbankens rammeaftale med datacentralen BEC. Men det argument køber jurist ikke efter at have set aftalen.

Læs mere her:

Ny kritik af Nationalbanken: Praksis strider mod udbudsreglerne

19. april 2018

Danmarks Nationalbank sætter nu en ny dato på lanceringen af det stærkt forsinkede it-system Kronos2, som skal forbinde hele den danske betalingsinfrastruktur. Hvis datoen overholdes, vil det kritisk vigtige it-system have været forsinket med knap halvandet år.

Læs mere her:

Nationalbanken om kraftigt forsinket it-system: Nu er den næsten hjemme

Forsiden lige nu

Tendens for nedskrivninger fortsætter: Bankerne afsætter mindre til tab

Bankerne har generelt nedskrevet langt mindre på udlån i første halvår af 2018 i forhold til samme periode sidste år, hvor niveauet i forvejen var lavt. Det viser en opgørelse over bankernes halvårsregnskaber, som FinansWatch har foretaget. Rapport fra tilsynet har advaret mod udviklingen.

ATP-direktør afviser nye samarbejder med Macquarie

Christian Hyldahl, topchef i pensionskassen ATP, afviser over for DR at indgå nye samarbejder med banken Macquarie i den nærmeste fremtid. Det sker efter afsløringen af bankens nøglerolle i svindlen med udbytteskat i Europa.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere