FinansWatch

Læs alle artikler om Nationalbankens it-koks

Udviklingen af Nationalbankens nye platform Kronos2, der fungerer som bankernes netbank i Nationalbanken og forbinder Danmark til en europæisk platform for afvikling af værdipapirer, blev kraftigt forsinket og overskred budgettet med et trecifret millionbeløb. Dertil kom flere andre problemer. Her kan du læse alle artikler om sagen.

Foto: Panduro Jens Jyllands-Posten

Senest opdateret med nye artikler 17. december 2018.

I april 2017 skulle Nationalbankens nye storstilede it-system Kronos2, der fungerer som bankernes netbank i Nationalbanken, have være lanceret.

Men som FinansWatch gennem flere artikler har kunnet fortælle, blev it-systemet kraftigt forsinket og som følge heraf også blevet markant dyrere, da budgettet blev overskredet med et trecifret millionbeløb.

Flere iagttagere mener, at det forhold, at Nationalbanken ikke sendte opgaven i udbud, strider mod udbudsreglerne, ligesom det også har vakt kritik, at Nationalbanken i modsætning til andre offentlige myndigheder er undtaget statens særlige it-lup, der skal holde øje med, at offentlige it-projekter ikke kører af sporet.

Problemer med Kronos2-platformen var også årsagen til, at mange danskere ikke fik udbetalt løn til tiden ved lønningsdagen i slutningen af august.

Baggrunden for, at det var nødvendigt at udskifte den gamle platform Kronos med Kronos2, er, at den danske infrastruktur for afvikling af værdipapirer skulle tilsluttes den nye fælleseuropæiske afviklingsplatform Target2-Securities (T2S). En platform, der skal binde de forskellige nationale finansielle infrastrukturer sammen i Europa og gøre det billigere at opbevare og købe udenlandske værdipapirer.

Men heller ikke den tilslutning foregik uden problemer. På grund af fejl hos VP Securities og bankerne blev tusindvis af handler med værdipapirer ikke afviklet efter planerne i ugerne efter T2S-tilslutningen i slutningen af oktober.

Her kan du læse FinansWatchs dækning af sagen.

29. januar 2018

En ny og meget vigtig netbank i Nationalbanken, som alle danske banker skal kobles op på, er i alvorlige problemer og stærkt forsinket. Leverandøren er en af landets bankdatacentraler, som ifølge Nationalbanken ikke har kunnet levere et stabilt nok it-system. Forsinkelsen har flere konsekvenser.

Læs mere her:

Problemer hos datacentral: Nationalbankens store it-projekt kørt af sporet

Mange spørgsmål er uafklarede i sagen om Nationalbankens stærkt forsinkede it-platform Kronos2, som nærmer sig en kritisk deadline. Men Nationalbanken ønsker ikke at stille op til et interview.

Læs mere her:

Nationalbanken nægter at svare på centrale spørgsmål om stort it-koks 

30. januar 2018

Sidste år skulle Nationalbanken have lanceret en vigtig it-platform, der skal fungere som bankernes netbank i Nationalbanken. Men it-systemet er kraftigt forsinket, og FinansWatch kan nu afsløre, at projektet er blevet langt dyrere end planlagt.

Læs mere her:

It-koks i Nationalbanken koster trecifret millionbeløb: Størstedelen af regningen kan ende hos banker  

31. januar 2018

Bankernes ansatte havde været på kursus, og datacentralerne stod klar, da et kritisk vigtigt it-system ejet af Nationalbanken skulle have været lanceret sidste forår. Men på grund af flere forsinkelser er systemet endnu ikke sat i gang.

Læs mere her:

Banker ærgrer sig over forsinket it-system

5. februar 2018

Flere politikere retter nu kritik mod Nationalbanken i sag om stærkt forsinket it-platform og kræver svar på den budgetoverskridelse, som forsinkelsen har medført. "Vi må få en redegørelse fra Lars Rohde, i stedet for at han bruger tiden på alle mulige andre ting," siger politiker.

Læs mere her:

Politikere kræver redegørelse efter massiv budgetoverskridelse i Nationalbanken

15. februar 2018

Regeringen styrkede sidste år den enhed, som skal holde øje med, at store offentlige it-projekter holder budgettet. Men Nationalbanken, som lige nu kæmper med en kraftigt forsinket it-platform, er undertaget for denne overvågning. En absurd situation, mener politiker, der sammen med professor opfordrer til, at Nationalbanken omfattes reglerne.

Læs mere her:

Trods budgetoverskridelse: Nationalbanken undtaget fra statens it-lup 

22. februar 2018

Et stort europæisk it-projekt skal gøre det billigere for investorer at købe værdipapirer på tværs af grænser. Men den nationale platform, som skal koble Danmark sammen med de andre EU-lande, er kraftigt forsinket. Det ærgrer Dansk Aktionærforening, som frygter lange udsigter til lavere omkostninger ved værdipapirhandel.

Læs mere her:

Forsinket it-platform i Nationalbanken kan udskyde fordele for danske investorer

1. marts 2018

Driftsplatformen til Nationalbankens nye netbank, Kronos2, som er blevet meget dyrere end ventet, blev aldrig sendt i udbud. Men det burde den have været, siger jurist med speciale i udbuds- og konkurrenceret til FinansWatch.

Læs mere her:

Grundsten til Nationalbankens problemfyldte betalingsplatform blev aldrig sendt i udbud

6. marts 2018

Ifølge flere bankdatacentraler ville det have været et interessant projekt for andre end konkurrenten BEC, hvis Nationalbanken havde sendt etableringen af driftsplatformen til Kronos2 i udbud. Men Nationalbanken undlod at afsøge andre muligheder.

Læs mere her:

Datacentraler efter it-koks: Udbud fra Nationalbanken havde været spændende

12. marts 2018

Dansk Folkeparti, der er repræsenteret i Nationalbankens bestyrelse, frygter nu, at Nationalbanken helt må opgive at færdigudvikle sin forsinkede betalingsplatform Kronos2, som har overskredet budgettet med et trecifret millionbeløb.

Læs mere her:

Regeringens støtteparti frygter Nationalbanken må skrotte dyr it-platform 

13. marts 2018

Danmark var det andet land i verden, der gjorde det muligt for banker at udveksle betalinger i realtid. Men Nationalbankens nye betalingssystem, Kronos2, er løbet ind i alvorlige problemer, som der i øjeblikket ikke er nogen løsning på.

Læs mere her:

Derfor er Nationalbankens afsporede it-system helt afgørende for Danmark

Et storstilet it-projekt, som Nationalbanken er ansvarlig for, er kraftigt forsinket. Hvis forsinkelsen varer ved, må dansk realkredit vente længere end andre lande med at opnå en række fordele i forhold til lettere at kunne tiltrække udenlandske investorer.

Læs mere her:

Sådan kan dansk realkredit blive ramt af forsinket it-platform 

16. marts 2018

Hundredvis af millioner er postet i Nationalbankens forsinkede it-system Kronos2, som skal forbinde den danske betalingsinfrastruktur. Indtil videre har nationalbankdirektør Lars Rohde forholdt sig tavs om sagen og budgetoverskridelsen, men nu svarer han i et interview med FinansWatch på en række af kritikpunkterne.

Læs mere her:

Nationalbankdirektør beklager afsporet it-system: "Selvfølgelig er det vores ansvar"

23. marts 2018

Indtil videre har Nationalbanken henholdt sig til, at driftsplatformen til den stærkt forsinkede betalingsplatform Kronos2 ikke blev sendt i udbud, fordi den blev købt ind under Nationalbankens rammeaftale med datacentralen BEC. Men det argument køber jurist ikke efter at have set aftalen.

Læs mere her:

Ny kritik af Nationalbanken: Praksis strider mod udbudsreglerne 

19. april 2018

Danmarks Nationalbank sætter nu en ny dato på lanceringen af det stærkt forsinkede it-system Kronos2, som skal forbinde hele den danske betalingsinfrastruktur. Hvis datoen overholdes, vil det kritisk vigtige it-system have været forsinket med knap halvandet år.

Læs mere her:

Nationalbanken om kraftigt forsinket it-system: Nu er den næsten hjemme

22. august 2018

Den nye it-platform Kronos2, der fungerer som bankernes netbank i Nationalbanken, er blevet markant dyrere, end Nationalbanken oprindeligt budgetterede med. Det oplyser Nationalbanken. Størstedelen af regningen hænger på bankerne, men også Nationalbanken selv - og dermed i sidste ende den danske stat - må betale.

Læs mere her:

Nu er regningen gjort op: Storstilet it-platform i Nationalbanken næsten dobbelt så dyr som ventet

31. august 2018

Nationalbanken oplyser nu, at det er en fejl i bankens nye it-system Kronos2, der er årsag til, at mange danskere ikke har fået deres lønudbetalinger fredag morgen.

Læs mere her:

Nationalbankens dyre og forsinkede it-platform står bag lønkoks

Et enormt antal danskere har ikke fået deres løn eller overførsler fredag morgen. Årsagen er en forkert kodning i Nationalbankens nye it-system, Kronos2, der gik i luften for mindre end to uger siden. Det mere end halvandet år forsinkede Kronos2 var ikke kodet til at håndtere så mange betalinger på én gang, oplyser Nationalbanken.

Læs mere her:

Lønningsdag lagde Nationalbankens nye og gennemtestede it-platform ned 

4. september 2018

En fejlindstilling af det nyindførte Kronos2-system, medførte at mange danskere fik lønnen udbetalt senere end planlagt.

Læs mere her:

Nationalbanken uddyber: Derfor opstod sidste uges problemer med overførsler

29. oktober 2018

I dag, mandag, tilslutter Nationalbanken sig en europæisk værdipapirplatform, som kan gøre det lettere og billigere for danske investorer at eje værdipapirer fra andre lande i EU. Tilslutningen ændrer også ved det pengepolitiske døgn.

Læs mere her:

Nationalbanken kobler sig på europæisk værdipapirplatform

9. november 2018

Danmarks tilslutning til et nyt fælleseuropæisk afviklingssystem for værdipapirer har standset afviklingen af tusindvis af handler med værdipapirer. Ansvaret ligger hos bankerne og VP Securities, der beklager fejlene.

Læs mere her:

Knas med nyt værdipapirsystem standser tusindvis af danske handler

12. december 2018

Danske investorer oplever fortsat, at tusindvis af aktiehandler ikke afvikles efter planen. Det er en konsekvens af tilslutningen til en fælleseuropæisk værdipapirplatform, hvilket har skabt problemer for investorerne.

Læs mere her:

Ny platform volder problemer for investorer - tusindvis af handler stadig i venteposition  

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs