FinansWatch

Avis: Værdiskred blandt danske bankkonger

Berlingske Business skriver, at den dårlige moral blandt bankerne viser at at være mere udbredt end til blot en lille hård kerne. Fondsejerskab kan give problemer.

Foto: Hougaard Niels

Med gårsdagens sigtelse fra Bagmandspolitiet mod tre medarbejdere fra Sparekassen Himmerland, med den nu tidligere direktør i spidsen, kom seneste eksempel på bankchefer, der har svært ved at skelne mellem, hvad man gør i bankens tjeneste og hvad man gør for egen privatkontos tjeneste.

Berlingske Business skriver, at Finanstilsynets direktør Ulrik Nødgaard er rystet over omfanget af sager - og karaktéren af sagerne.

"Selv om det store flertal i bankverdenen er hårdtarbejdende og ærlige folk, så står det efterhånden klart, at det ikke kun er en lillebitte del, der har haft problemer med at holde sig på den rigtige side af loven. Der har været skred i værdierne, da der var allermest fart på, og de har troet, at de kunne tillade sig alt," siger tilsynsdirektør Ulrik Nødgaard.

Hos direktøren for Lokale Pengeinstitutter, Jan Kondrup, peges der på, at der helt naturligt stilles større moralske krav til bankdirektører.

"Helt generelt tager vi kraftigt afstand fra enhver form for ulovligheder, herunder kursmanipulation og overtrædelse af reglerne vedrørende køb og salg af værdipapirer. Direktører i finansielle virksomheder er underlagt strengere lovregler og kodeks end andre. Der stilles simpelthen højere krav til dem, og det finder vi rimeligt," siger han.

Tidligere bankdirektør Jørn Astrup Hansen, der bl.a. har været igang med at rydde op efter moradset i EBH Bank, peger der på fondsejerskaberne som problematiske.

"Det kunne se ud til, at vi står over for endnu et eksempel på, at sparekassefondens midler er anvendt til et formål, som ikke nødvendigvis er i fondens interesse. Det er en uskik at lade bankens ledelse disponere over hovedaktionærens midler, som vi har set det i bl.a. EBH Bank. I værste fald fører det til, at den samme egenkapital - uden om lov om finansiel virksomhed og uden om Finanstilsynet - geares to gange. Lovgrundlaget for sparekassefondene forekommer ikke tilstrækkeligt," siger han.

 

Himmerland-formand: Kender ikke noget til aktie-aftale med EBH

Himmerland-formand: Tror ikke nogen bliver dømt her

Tilsynet: Sådan manipulerede bankerne

Nødgaard: Uforeneligt med at være direktør

Sigtelse sender Himmerland-direktør på porten 

Mere fra FinansWatch

Gjensidige løfter det danske resultat med en fjerdedel

Øget rejseaktivitet og erhvervskunder løfter Gjensidiges danske vækst, samtidig med at resultatet springer i vejret. "Nu står vi langt, langt stærkere, end vi nogensinde har gjort, og det skal vi kapitalisere på," lyder det fra koncerndirektør Mats C. Gottschalk.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs