FinansWatch

"Lad statslånene glide videre"

Finansiel Stabilitets formand opfordrer til at lade grænsen for indfrielse af bankernes statslån blive mere flydende.

Foto: Carsten Andersen

De hårde betalingsgrænser må viskes ud på de statsgaranterede lån, en række banker ellers skal betale tilbage i 2012 og 2013. Sker det ikke kan konsekvenserne blive svære, lyder det fra Finansiel Stabilitets bestyrelsesformand Henning Kruse Petersen i dagbladet Børsen.

Finansiel Stabilitet stod selv for den endelige godkendelse af de banker, der fik adgang til de garanterede lån.

“Den aktuelle sag om FIH Erhvervsbank bekræfter, at de banker, der har betydelige statsgarantier, bør have en mulighed for at afvikle den statsgaranterede gæld over en længere periode,” siger Henning Kruse Petersen til Børsen.

“Jeg har tidligere peget på, at denne type lovgivning kræver nogle glidende overgange. Man kan ikke gå fra individuelle statsgarantier for op mod 200 mia. kr. til en situation, hvor garantierne er væk fra den ene dag til den anden. Der må være nogle mekanismer, som gør, at bankerne kan få en glidende overgang,” siger afviklingsformanden til avisen.

Bankerne fik de statsgaranterede lån tildelt i 2009 og 2010. Ca. 150 af de 184 mia. kr., der blev udstedt, mangler endnu at komme hjem. Af den sum tegner FIH Erhversbank og Danske Bank sig alene for op mod halvdelen beløbet, mens en række mindre banker dækker over resten.

Amagerbanken, Max Bank og Fjordbank havde alle individuelle statsgarantier.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs