Banker tvinger virksomheder til pantsætning
Når danske virksomheder skal forhandle eller genforhandle om lån af likviditet, bliver de i mange tilfælde tvunget til at pantsætte maskiner, varelagre, goodwill og andre aktiver som sikkerhed for lånet. Og det på trods af, at virksomhederne oftest ikke oplever, at det giver dem bedre lånevilkår.
Det viser uafhængige undersøgelser, som brancheorganisationen for godkendte revisorer, FSR - danske revisorer, og erhvervsorganisationen DI har foretaget blandt sine medlemmer. Således kender tre af fire adspurgte revisorer til tilfælde, hvor en virksomhed er blevet presset af banken til at pantsætte sine aktiver, mens mere end fire af fem virksomheder under DI, der har stillet aktiver som sikkerhed, har gjort det, fordi det var påkrævet af banken.
Det er typisk små og mellemstore virksomheder, der har brug for at pantsætte sine aktiver, og i hovederhvervsorganisationen Håndværksrådet ser man kritisk på bankernes anvendelse af ordningen.
"Det er desværre ikke overraskende, at bankerne udnytter ordningen i deres jagt på sikkerhed. Formålet med at kunne pantsætte aktiver er, at det skal være win-win for banker og virksomheder, men lige nu giver det blot bankerne endnu et instrument til at fastholde virksomhederne," mener cheføkonom Jacob Thiel.
Undersøgelserne er foretaget i forbindelse med, at et udvalg under Justitsministeriet i øjeblikket evaluerer virkningen af den såkaldte virksomhedspantordning.
Læs hele artiklen
Få adgang i 14 dage for 0 kr. Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.
Med din prøveperiode får du:
- Adgang til alle låste artikler
- Modtag vores daglige nyhedsbreve
- Fuld adgang til vores app