FinansWatch

Karruselturen

Mængden af nye regler kan blive en livstruende tsunami for små og sårbare banker og forsikringsselskaber, skriver Stine Bosse, professionelt bestyrelsesmedlem i sin klumme.

Foto: Larsen Stine

Der er god grund til at føle sig presset, hvis man opererer i den finansielle sektor. For ikke bare kapitalkravene går op, det gør også kravene til risikostyring og compliance. Der er tale om noget nær en tsunami af nye krav til rapportering.

Det vil betyde at IT budgetter vil flyde over med projekter, der kan defineres som "licence to operate". Dette vil drive omkostningerne i een retning, nemlig opad, og vil få presset på at effektivisere andre steder i organisationerne til at stige.

Livstruende tsunami

For slet ikke at tale om de små og sårbare banker og forsikringsselskaber. Her bliver tsunamien livstruende. Frank Keating, præsidenten for den Amerikanske Bankers Association, udtalte for nylig til Financial Times, at banker i USA nu allokerer flere ressourcer til compliance end til långivning. Helt præcist 1,2 medarbejdere til compliance for hver medarbejder i långivning. Samme Mr. Keating bemærkede i øvrigt, at de relative omkostninger for mindre banker er 2,5 gange større end for store banker.

Nå ja, vil nogen sige, det er jo også USA, men regelstrømmen fra EU på disse områder, krydret med nationale specialiteter kommer ikke til at betyde større enkelthed i forhold til USA. Vi kan godt regne med noget nær samme mængder.

Desværre har al erfaring til dato vist to ting. Flere regler øger systemisk risiko, som netop er det, der satte gang i finanskrisen, og flere regler kommer aldrig til at fjerne dårlig ledelse. Så skulle intet nemlig være gået galt i USA efter Enron.

Ledelse det stærkeste værn

Så hvad er der tilbage? God ledelse vil altid være det stærkeste værn mod manglende overblik over risici og manglende overholdelse af regler. Derfor ender dette cirkulært. For at undgå resultaterne af dårlig ledelse, hvor regler ikke er fulgt, og risici er overset, laves der flere regler, som er helt og aldeles fornuftige, men bare ikke som regler. Mængden af regler gør ledelse sværere og langt mere risikabelt, og øger risikoen for at verden ændres markant, medens lederne er ophængt af udviklingen af deres nye instrumenter i cockpittet, for slet ikke at tale om, hvor ophængt de bliver af at aflæse de nye instrumenter. Når verden udenfor ændres markant, skal man helst opdage det i tide ved at se ud ad vinduet og derefter lede anderledes. O.s.v.

Puha. Det ligner en karrusel. De, der egentligt kan glæde sig, er it-konsulenter, udbydere af konsulentydelser inden for risikostyring og compliance og software udbydere. Der bliver nok at gøre.

Mere fra FinansWatch

Topdanmark holder udbyttefest

Ved den kommende generalforsamling vil Topdanmark foreslå at uddele, hvad der svarer til 145 pct. af årets overskud. Det er mere, end analytikerne havde regnet med.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs