FinansWatch

Avis: Landbrugets gæld eksploderer

Landmændenes gæld vokser eksplosivt. På to år er gennemsnits-gælden for en fynsk landmand vokset med mere end en tredjedel - fra 7,4 millioner kroner i 2008 til 10 millioner i 2010. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Foto: Niels Hougaard

- Det betyder, at det er svært at låne penge til de investeringer, der skal til for at effektivisere produktionen. Landbruget skal gøres rentabelt igen, så vi kan komme videre efter krisen, siger Niels Rasmussen, formand for den fynske landbrugsrådgivning, Centrovice til Fyens Stiftstidende.

Tallene viser også, at de fynske landmænd har langt færre penge på kistebunden. I 2008 havde en landmand i gennemsnit en egenkapital på 9,7 millioner kroner, mens den i 2010 var faldet til 8,4 millioner kroner.

- Det er de landmænd, der investerede friværdien i virksomheden, inden krisen satte ind, der bliver ramt nu. Deres friværdi var baseret på høje jordpriser, der siden er faldet, siger Nordeas erhvervskundechef på Fyn, Poul Jørgensen.

Gård på tvangsauktion

Jordpriserne er siden krisens indtog faldet fra 250.000 kroner pr. hektar til i omegnen af 150.000 kroner.

Det er især svineproducenterne, der har det hårdt.

- De har ligesom de øvrige landmænd lidt et kapitaltab. Men samtidig kæmper de med underskud i driften, fordi indtjeningen på svineproduktionen ikke har været stigende siden 2008, siger Poul Jørgensen til Fyens Stiftstidende.

En af de svineproducenter er Søren Østerbye fra Tommerup, der har erklæret sig selv konkurs, og nu blot går og passer bankens grise bedst muligt:

- Det gav ingen mening længere. Jeg kunne ikke se, at underskuddet nogensinde skulle blive til overskud, siger han.

Hans gård bliver solgt på tvangsauktion i næste uge.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Lars Rohdes svanesang: Banker skal være forsigtige med udbytte

De danske banker bør passe på med at udbetale udbytte og lave aktietilbagekøb, opfordrer Nationalbank-direktør Lars Rohde på sit sidste årsmøde i interesseorganisationen Finans Danmark. Med udsigt til højere tab skal bankerne sikre et robust kapitalgrundlag.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs