FinansWatch

Banker i USA strammer op på lån til Europa

Gældskrisen i eurozonen gør det sværere for europæiske banker at opnå lån i USA.

De amerikanske banker er så nervøse for konsekvenserne af gældskrisen i eurozonen, at de har strammet op på betingelserne for at tildele banker i Europa lån.

Det fremgår af en undersøgelse fra forbundsbanken, The Federal Reserve.

Forbundsbankens kvartalsvise undersøgelse, baseret på interviews med 51 lokale banker samt 22 amerikanske afdelinger af udenlandske banker, viser en forværring i de europæiske bankers mulighed for at låne penge i USA.

Viser europæisk usikkerhed

- Tendensen afspejler den voksende usikkerhed på finansmarkederne med hensyn til gældskrisen i Europa, skriver Wall Street Journal.

- Adskillige indenlandske banker antyder, at der er tale om betydelige stramninger, udtaler Federal Reserve om udlånene til banker i Europa. Omkring halvdelen af bankerne i undersøgelsen oplyser, at de jævnligt låner ud til europæiske banker.

Bankerne kan stramme kreditgivningen på flere måder. De kan tildele mindre lån end kunderne efterspørger, stille krav om større sikkerhed eller sætte prisen på lånene op.

De foregående kvartalers undersøgelse fra forbundsbanken har vist en tendens til en lempelse af bankernes betingelser for at yde lån, men på grund af gældskrisen i Europa er dette ikke tilfældet i den seneste rundspørge, der blev gennemført i oktober.

Ser lav udlånsaktivitet

Isoleret for lånemarkedet i USA og landets økonomi er undersøgelsen ikke særlig opmuntrende. Mange af bankerne, især de mindre, melder om en fortsat lav udlånsaktivitet.

- Vi er parate til at give lån, men vi er ikke i stand til at skabe en øget låneefterspørgsel, siger Sal Marranca, direktør i Cattaraugus County Bank i Little Valley i New York til Wall Street Journal.

På positivsiden melder flere banker om en stigning i antallet af henvendelser om boliglån. Forbundsbanken gør dog opmærksom på, at det fortsat er langt sværere at få et boliglån end det var før finanskrisen.

 

 

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs