FinansWatch

Skjern-direktør: Det har været sløvt hele året

Skjern Bank og Per Munck har svært ved at finde virksomheder og private, der vil låne penge. På balancesiden er han komfortabel, selvom kernekapitalen skal højere op. (Opdateret 12.37)

Skjern Bank lander et 9-måneders regnskab, der bedst kan beskrives som en pandekage. Det hele er mere eller mindre fladt. Næsten uanset hvor man kigger henne i regnskabet, er det særdeles begrænset, hvad der er af udsving i forhold til den samme periode sidste år. Både i resultatopgørelsen og på balance-siden ligger tallene nogenlunde fladt, hvor banken selv er tilfreds med, at den kan notere en spinkel fremgang på indlånssiden trods stor blæst om de mindre pengeinstitutter i bred forstand.

På udlån dykker banken en lille smule, men det er ifølge bankdirektør Per Munck ikke et udtryk for, at bankens kunder er blevet ekstra forsigtige det seneste kvartal i takt med at gældskrisne i Sydeuropa er blusset op.

”Vi må konstatere, at der ikke sker ret meget i øjeblikket. Hverken på boligsiden, hvor de private typisk er aktive, og heller ikke blandt vores erhvervskunder. Men det har nu været sløvt hele året, synes jeg,” siger Per Munck.

Fornuftige mennesker

Banken har efter årets første 9 måneder en samlet udlånsmasse på knap 3,6 mia. kr. – det er små 100 mio. kr. lavere end sidste år.

”Du kan ikke gøre så meget for at øge dit udlån. Vi har en kreditpolitik, vi holder fast i. Dem der kan betale tilbage, og som kan stille sikkerheder, dem vil vi godt lave forretninger med. Så vi gør vores bedste for at komme ud og snakke med nogle fornuftige mennesker, der godt vil låne penge,” siger bankdirektøren til FinansWatch.

Et af de steder hvor man kan se, at der er ændret på nogle ting i banken, er når man ser på summen af store engagementer i banken, hvor tilsynsdiamanten har sat en række banker under pres. Her har Skjern Bank rykket sig meget ved at de store engagementer er kommet ned på 54,7 pct. ultimo 3. kvartal, hvor det samme tal for et år siden hed 73,7 pct.

Af regnskabet fremgår det, at saldoen på de 54,7 pct. består af 4 engagementer der alle størrelsesmæssigt er placeret i intervallet 10-20 pct. af basiskapitalen.

Aktivitetsniveau falder

Per Munck siger til FinansWatch, at banken har den generelle holdning, at den godt vil have mange små låntagere fremfor få store.

”Ændringen i det tal skyldes, at der er tale om nogle store, solide kunder, hvor vi oplever, at når deres aktivitetsniveau falder, så falder deres behov for bankfinansiering ,” siger han.

Han understreger, at der ikke er tale om, at banken forsøger at skære lån fra blandt de store kunder.

”Nej, det har vi ikke gjort, og det vil vi ikke gøre, så længe det er gode, solide kunder. Det er kun noget man gør, hvis man har brug for en nødløsning,” siger Skjern Bank-direktøren til FinansWatch.

På den modsatte post i balancen, indlånene, er han glad for at banken kan holde niveau.

”Det er ikke sådan, at vi har fravalgt at hente indlån i bred forstand, men det vi gør opmærksomme på i regnskabet er, at vi har fravalgt aftalemarkedet. Så vi tager ikke indlån fra virksomheder på korte løbetider. Det er for ustabil en måde at funde dig på, hvis det ikke er en kunde du har eller ønsker at have en langvarig relation med,” siger Per Munck.

Har buffer til at klare det

Skjern Bank har just haft besøg af Finanstilsynet – for første gang i tre år – og direktøren er meget tilfreds med resultatet af besøget.

”Det eneste vi mangler er vel, at de forholder sig til vores individuelle solvensbehov. Vi ligger på 11,8 pct. lige nu, og vi forventer at tilsynet når frem til det samme, og skulle de mene, at det skal være lidt højere, så har vi også den kapitalmæssige buffer til at klare det,” siger han og tilføjer, at banken føler sig kapitalmæssigt solidt funderet.

”På den lange bane skal vi længere op i forhold til eksempelvis kernekapitalen. Men det kommer af sig selv i takt med at Basel III rykker nærmere, selvom det først er i 2018, vi skal være klar,” siger Per Munck til FinansWatch.

 

Regnskab: Skjern Bank nedjusterer marginalt

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Danske Bank henter ny direktør fra egne rækker

Danske Bank har fået ny adm. direktør i Danske Invest Asset Management, som banken har hentet internt. Den nye direktør har derudover også erfaring fra sin tid som investeringschef i en dansk hedgefond og Finanstilsynet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs