FinansWatch

Mindre bankers udlånstab stiger kraftigt

Alt i alt giver kvartalsmeddelelserne fra de små og mellemstore banker et dystert varsel om resten af 2011.

Det er konklusionen fra Økonomisk Ugebrevs gennmegang af kvartalsregnskaberne fra bankerne.

 

"Mindre og mellemstore danske bankers tab på udlån steg overraskende og kraftigt i tredje kvartal 2011, og langt mere end i de store banker af de første 14 regnskaber for tredje kvartal fra pengeinstitutter, der indgår i Finanstilsynets gruppe 2, 3 og 4 (altså i praksis de banker, der er mindre end Sydbank), skriver ugebrevet.

 

Kortlægningen viser, at de mindre og mellemstore bankers tab og nedskrivninger på udlån steg til 620 mio. kr. i perioden juli-september mod 381 mio. kr. i den tilsvarende periode af 2010, svarende til en stigning på hele 63 pct.

Kan stige

"Der er således sket en afgørende vending til det værre, efter den tydelige tendens til faldende nedskrivninger, der ellers sås i årets første to kvartaler for de mindre og mellemstore bankers vedkommende. Samtidig antydes det i flere kvartalsrapporter, at det høje tabsniveau kan fortsætte eller stige yderligere i fjerde kvartal," konstaterer ugebrevet, der dog noterer sig, at det markante skift mod øgede udlånstab er umiddelbart svært at se i de fleste af kvartalsregnskaber, da de fleste banker oplyser nemlig kun overordnede tal for udviklingen i årets første ni måneder.

 

Sammenligningen afslører også en stor forskel i udviklingen i de store banker på den ene side og de små og mellemstore banker på den anden side.

 

"Større banker som Nordea Danmark og Jyske Bank har for tredje kvartal kunnet melde om nedgang i nedskrivningerne. Samtidig begynder deres privatkunder at fylde mere i de samlede nedskrivninger i forhold til erhverv. De mindre og mellemstore banker synes derimod at have vanskeligt ved overhovedet at slippe ud af afmatningens første fase. Deres nedskrivninger er fortsat præget af tab på erhverv, typisk små og mellemstore virksomheder, som typisk kan være eksponeret på det svage hjemmemarked, skriver ugebrevet."

(Ritzau Finans)

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs