FinansWatch

Finanstilsyn holder skarpt øje med sektor

Der bliver sat fokus på kapitalen i en række lokalbanker fra Finanstilsynets side, lyder det fra Ulrik Nødgaard.

Foto: SCHÜTZE RENÉ

De danske banker er under hårdt pres, og Finanstilsynet har besluttet at holde ekstra godt øje med en række danske banker, hvor tilsynet er utryg vedkapitaldækningen. Samtidig advares der om, at der kan være yderligere fare for bankerne, når de statsgaranterede lån udløber i 2012 og 2013. Det skriver Berlingske Business og Politiken.

De danske banker som tilsynet holder ekstra godt øje med, har i alt en andel af den samlede danske banksektors udlån på 2,7 pct. Det svarer til, at der er udlån for ca. 50 mia. kr., der kan havne i en kapitalkrise. Finanstilsynet har siden nytår udpeget Totalbanken, Aarhus Lokalbank, Andelskassen J.A.K. Slagelse, Basisbank og Spar Salling Sparkasse, som bankerne, hvor det kniber med kapitaldækningen. Tilsynet har dog ikke offentliggjort en fuld liste.

Kapitalpolstringen af bankerne er det Finanstilsynet holder særligt øje med.

"Alt andet lige vil en beskeden solvensoverdækning betyde, at vi oftere undersøger disse banker, og det betyder også, at vores overvågning af bankerne, er mere intensiv. Det er en kombination," siger vicedirektør i Finanstilsynet, Kristian Vie Madsen, til Berlingske Business.

Den brede banksektor kan blive ramt af en endnu værre krise, når de statsgaranterede lån udløber i 2012 og 2013. 49 banker har optaget statsgaranterede lån, og de skal ud at finde 150 mia. kr. andre steder over de næste to år. Finanstilsynets direktør, Ulrik Nødgaard, betegner det som en kæmpe risiko for den danske banksektor.

"Vi har brugt rigtig meget tid på at indhente redegørelser fra institutterne om det her. Vi har et tværgående team, der udelukkende sidder og dykker ned i de planer, bankerne har for at nå målene og vurderer realismen i dem. Det er jo godt halvandet hundrede milliarder, der ligger derude, der skal erstattes," siger Ulrik Nødgaard til Politiken.

Flere banker skiller sig dog ud med hensyn til garantidækningen. I FIH Erhvervsbank udgør de statsgaranterede lån 63 pct. af bankens kapital, og det betyder, at banken skal finde kapital for 43 mia. kr., når garantierne udløber. Både i Brørup Sparekasse og Alm. Brand Bank udgør de statsgaranterede lån mere end 30 pct. af den arbejdende kapital, og flere andre danske banker er finansieret med mellem 20 og 30 pct. statsgaranterede lån.

Nationalbanken har givet bankerne en hånd med åbningen af en særlig lånefacilitet, som bankerne kan benytte efter statsgarantiernes udlån, men bankerne kan kun belåne deres sunde lån og det kan give problemer.

"Lånefaciliteten rydder med andre ord ikke usikkerheden af vejen. Finanstilsynet har også understreget, at det ikke er hensigten, at bankerne skal baserer deres forretningsmodel på lån fra Nationalbanken," siger bankanalytiker Per Grønborg, fra Danske Markets, til Politiken.

Han påpeger, at de fastfrosne europæiske lånemarkeder vil gøre livet surt for bankerne.

"De fastfrosne lånemarkeder er en udfordring i hele den europæiske banksektor. Derfor skal løsningen findes på europæisk plan. Det er nødvendigt at få styrket sektoren økonomisk og få genskabt tilliden til bankerne. Herhjemme kunne man overveje at udstede nye statsgarantier efter 2013," siger Per Grønborg.

Ritzau Finans

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs