FinansWatch

Ugebrev: Bankdirektører klistrer til taburetten

Sammenligner an med andre brancher, så har der været færre udskiftninger på toposten i bankerne siden finanskrisen brød ud, skriver Ugebrevet A4.

Mens finanskrisen har kostet samfundet og de danske banker milliarder af kroner, sidder flere end hver anden danske bankdirektør i et børsnoteret selskab stadig på sin post. Til sammenligning er det kun hver tredje direktør i alle andre børsnoterede selskaber, der har beholdt jobbet under de seneste års krise.

I januar 2007 var der 56 bankdirektører i 38 af landets børsnoterede banker. Fire år - og en historisk finanskrise - senere sidder flere end hver anden (55 procent) af de samme mennesker stadig i direktionen for en af de samme banker. I samme periode er det kun hver tredje direktør i alle andre børsnoterede selskaber i Danmark, der har holdt fast i jobbet.

Mere tilbageholdne

Det viser data fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, som analysefirmaet Kaas & Mulvad har analyseret for Ugebrevet A4.

- Det her kunne pege på, at bankerne er mere konservative og mere tilbageholdende med at foretage udskiftninger end så mange andre virksomheder. Det gamle billede var, at blev man først bankdirektør, blev man siddende, til man gik på pension. Jeg tror i vid udstrækning, det også gælder i dag, siger professor i ledelse, Steen Hildebrandt, Aarhus Universitet, og fortsætter:

- Det kan selvfølgelig være fornuftigt med den samme leder, når bølgerne går højt, men over for det argument står, at det dermed bliver de samme direktører, som har indgået allehånde vanvittige aftaler med mere eller mindre skruppelløse slyngler af låntagere. Det er det, der er sandheden om det her.«

Undrer sig

Charlotte Lindholm, direktør i Dansk Aktionærforening, kritiserer også den manglende mobilitet hos landets banktop.

Hun peger dog på, at finanssektoren er den branche, som har været mest igennem de senere år, og derfor vil nogle argumentere for, at det i krisetider er fornuftigt at bevare den samme direktør.

- Mit modargument til det vil så være: Okay venner, det er meget fint. Men der er den onde lyne mig forskel på at være topchef, når markedet vokser eksplosivt, og når man så har et nedadgående marked, hvor det handler om helt fundamental overlevelse og risikostyring. Derfor undrer det mig, at de folk, der var med til gildet og slog ud med begge arme, stadig sidder der, siger hun.

Bankdirektørerne har forholdsvis stor magt. Det påpeger ekspert i direktions-forhold og professor ved CBS (Handelshøjskolen i København) Ken L. Bechmann.

Meget magtfulde

- I et studie af udskiftninger af direktører i banksektoren fandt vi over en periode fra 2000 til 2009 kun to eksempler på, at en bestyrelse i et dansk pengeinstitut har skilt sig af med en direktør efter decideret "uenighed om strategien." Det antyder, at bankdirektører mange steder er meget magtfulde i forhold til bestyrelserne. En så lille udskiftning er i hvert fald usædvanlig i forhold til, hvad man ser i andre børsnoterede selskaber, siger Ken L. Bechmann.

Han oplyser, at bankernes direktioner over tid har formået at stække aktionærernes indflydelse ved at lave begrænsninger på ejerskab og stemmeret.

- Begrænsninger gør, at bankdirektørerne er endt med at være små konger i bankerne, mens bestyrelsernes indflydelse er blevet stækket - og måske også forhindret af manglende kompetencer i bestyrelserne, siger Ken L. Bechmann.

 

Ritzau Finans

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs