FinansWatch

Sparekassen Sjælland køber de sunde dele af Max Bank

Sparekassen Sjælland køber de sunde dele af Max Bank, der bliver afviklet i henhold til bankpakke IV efter en kompliceret proces. (senest opdateret 00:41)

Opdateret 00:41: Finansiel Stabilitet, Max Bank og Sparekassen Sjælland bekræfter købet uden at oplyse en pris. Læs mere på FinansWatch.

Det bliver et af de pengeinstitutter, der i forhold til størrelsen har flest penge på kistebunden, der nu overtager krakkede Max Bank via Bankpakke IV-ordningen. Dermed fredes indskyderne, mens aktionærernes penge er tabt.

Hovedrige Sparekassen Sjælland er således på vej ind i Næstved-banken, erfarer FinansWatch.

Ny Max-ejer: Købt det vi kan finde ud af

Sparekassen Sjælland har flere gange indgået aftaler med Finansiel Stabilitet om overtagelse af gældsplagede kunder. Især efter Roskilde Bank, som deler opland med Sparekassen Sjælland.

De dårlige kunder i Max Bank ender i statens afviklingsselskab Finansiel Stabilitet. Det står klart efter en weekend med intense og komplicerede forhandlinger.

Læs alt om Max Banks fald 

Mange ejendomme

Det er ikke mindst omfanget af eksponeringen mod ejendoms- og erhvervssegmentet, der kompliceret forhandlingerne, der da angiveligt heller ikke er endeligt afrundet:

"Det eneste, der er sikkert er, at vi har en afklaring inden mandag kl. 6:59," siger Niels Arne Uglebjerg, der er bestyrelsesformand for Sparekassen, således til politiken.dk.

Det køber Sjælland af Max Bank

En opgørelse af behovet for nedskrivninger via bankpakke III-metoden har vist behov for nedskrivninger for i omegnen af 2 mia. kr.

Som FinansWatch tidligere har beskrevet, så har to banker haft mulighed for at kigge nærmere på de sunde dele af Max Bank. To potentielle købere, der har været udvalgt af Finanstilsynet.

Flere banker kan måske byde på Max Bank 

Sparekassen Sjælland er antageligt valgt ud fra, at den er blandt landets bedst kapitaliserede pengeinstitutter.

Ved halvårsregnskabet  havde sparekassen udlån for 8,6 mia. kr. og indlån for 8,5 mia. kr. og en egenkapital på hele 2 mia. kr.

"Vi har bestemt ikke fået banken gratis"

Ny bank i morgen

Sent lørdag aften blev det offentliggjort, at Max Bank måtte kaste håndklædet i ringen efter krav om yderligere nedskrivninger og højere solvens fra Finanstilsynet. På det tidspunkt var det stadig uklart, hvorvidt afviklingen af Max Bank ville ske via bankpakke III eller IV.

Nu er det lykkedes via bankpakke IV og det betyder, at de almindelige kunder i Max Bank allerede i morgen tidlig vil være at finde under vingerne af en anden bank.

Samtidig er alle indskydere formentlig sikret. De 23.000 aktionærer må dog erkende, at deres penge er tabt.

Med til at kompliceresagen har også været det faktum, at Bankpakke IV på grund af valget endnu ikke er blevet endeligt vedtaget.

"Et samfundsproblem"

I august kaldte Lars Petersson, ordførende direktør i Sparekassen Sjælland, det for et ”samfundsproblem” at kunder kan strande i Finansiel Stabilitet.

”Det er en uløst opgave. Vi skal have kunderne over i normale pengeinstitutter, og ellers skal de afvikles,” sagde han til FinansWatch

Han var samtidig positiv over for de nye tiltag, Finansiel Stabilitet gjorde ved de stykvise frasalg af Fjordbank Mors.

”Jeg hilser den linje velkommen, som bliver lagt i selskabet efter Fjordbank Mors, hvor virksomhederne skal overdrages via medfølgende nedskrivninger. Det er en farbar vej,” sagde Lars Petersson dengang.

Sohn: Afgørende at vi ikke skader vores omdømme

Trendy gade fanget i bankkrak 

Tillidsmand: Krakket kommer som en bombe

Næstved Kommune kan tabe fem mio. 

Max Bank-direktør: Ingen kommentarer før mandag

Ejendomslån knækker Max Bank

Staten har 4 mia. i klemme i Max Bank

Rigmand taber 20 millioner på Max Bank

Max Bank er krakket 

Mere fra FinansWatch

Instabank sagsøger Lunar efter droppet opkøb

Afblæsningen af Lunars opkøb af norske Instabank står nu til at udløse et søgsmål mod den danske fintechbank. ”Vi regner med, at næsten alle aktionærer vil være med,” siger adm. direktør.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs