Trendy gade fanget i bankkrak
Opdateret 01:19 - Sparekassen Sjælland ønsker ikke at oplyse, om man har købt Max Banks største kunde i forbindelse med købet af resten af banken.
En stor del af Jægersborggade i København er via andelsboligforeningen AB Jæger kunde i krakkede Max Bank. Foreningen håber på, at man snart er fri – men regner også med at klare sig fint, hvis man ender i Finansiel Stabilitet for en tid.
Forhandlingerne om et videresalg af banken foregår i disse timer. Andelsboligforeningen er angiveligt bankens største enkeltkunde.
Max Bank-forhandlinger fortsætter
”De renter, vi betaler for vores lån i Max Bank er allerede i den høje ende af markedet, hvor Finansiel Stabilitet jo også skal ligge. Det er ikke nogen garanti i sig selv, men det hjælper da” siger foreningens administrator Lars Jensen, der selv er tidligere bankmand, til FinansWatch.
Kæmpe kassekredit
Banken gav oprindeligt andelsforeningens tidligere ledelse en kassekredit med en ramme på ca. en kvart milliard med variable rente; et lån, der siden har vist sig en særdeles dyr fornøjelse.
I dag skylder AB Jæger Max Bank ifølge 2010-regnskabet for foreningen ca. 180 mio. kr., efter man har nedbragt en del af lånet ved hjælp af et realkreditlån.
Andelsforeningen har i forbindelse med en oprydningsmanøvre i selskabsstrukturen efter den tidligere ledelse i foreningen alene i år nedbragt sit lån i Max Bank med ca. 45 mio. kr.
"Vi har ryddet godt op"
Alligevel er man ifølge Lars Jensen stadig bankens største låneengagement. Men også et engagement, som Jensen som tidligere bankmand selv mener et værd at tage med for en eventuel overtagende bank.
”Jeg ville overtage vores engagement, hvis jeg var i købers sko. Det kan jeg sige på baggrund af den regnskabsmæssige udvikling over to år, og den risikovurdering, man kan udføre på os. Vi har ryddet godt op. Nu kommer der så en udfordring igen, men den klarer vi også. Vi har en egenkapitalprocent på 47, ejendommene er belåningsmæssigt vurderet til 500 mio. kr., hvilket giver os en belåningsprocent på 52 pct., og det giver os en rimelig friværdi ud fra de tal,” siger Lars Jensen, der vurderer at det skal være en ret stor bank, der kommer til som køber af Max Bank, hvis den skal tage AB Jæger med over som kunde.
”Det er kun et spørgsmål om at finde en bank, der vil overtage os. Men det kan godt blive svært – vi har en lidt speciel opbygning, i og med vi har et finansieringsselskab. Det er dog under afvikling og optager ikke nye lån, og udlånet til det burde falde med en 30 mio. kr. i år.”
AL-Bank: Stor beslutning på en søndag
Juridisk hjælp
Fra juridisk side åbner der sig også en mulighed for andelsforeningen. Under Bankpakke IV skal privatkunder nemlig købes ud af banker. Det står ikke umiddelbart klart, om AB Jæger vil blive betragtet som erhvervsudlån eller udlån til private.
Professor Nina Dietz Legind fra Syddansk Universitet tror, at det måske kan åbne for en hurtig exit fra det statslige afviklingsselskabs rentetryk, men gør opmærksom på, at der er stor usikkerhed omkring loven bag Bankpakke IV, der endnu kun er vedtaget som aktstykke.
"Uden at vide nærmere hvad de ligger i deres definition af begrebet privatkunder i Bankpakke IV, så har man helt generelt et fælles civilretlig forbrugerbegreb i juraen, hvor man opererer med et begreb, der er identisk inden for flere retsområder. Dette stammer oftest fra EU-regulering. Hvorvidt man har villet opere med samme begreb i Bankpakke IV, som jo er en rent national lov, står ikke klart,” siger professoren til FinansWatch og uddyber.
"Der er umiddelbart ikke noget i vejen for, at en andelsboligforening kan være omfattet af Bankpakke IV. Man har for eksempel anset en aftale mellem en erhvervsdrivende og et antennelau for at være en forbrugeraftale og dermed omfattet af nogle beskyttelsesregler, ligesom man har praksis fra Pengeinstitutankenævnet, hvor en andelsboligforening blev anset for at være en privatkunde. Men når der ikke ligger mere end et aktstykke på Bankpakke IV, kan det være svært at sige helt præcist."
Så AB Jæger kan godt med en vis ret hævde, at de er privatkunder, og har ret til at blive solgt videre?
"Det vil jeg umiddelbart mene, ja."
Manglende lov
Professoren bakkes op af Michael Camphausen, advokat med med speciale i bank- og finansieringsret og ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet, der dog peger på, at privatkundebegrebet er meget svagt defineret i aktstykket om Bankpakke IV.
Det understreger ifølge Camphausen problemet ved at bruge pakkken uden at vedtage den som lov først.
” Privatkundebegrebet kan være mere snævert end forbrugerbegrebet. Umiddelbart vil jeg således mene, at der netop i forhold til afgrænsningen og sigtet med bankpakke 4 også skal tages hensyn til, hvorledes bankerne sædvanligvis selv skelner mellem privatkunder og erhvervskunder. Det viser i øvrigt risikoen ved, at bankpakke IV ikke er gennemført i lov med den fornødne begrebsmæssige afklaring til følge med videre. Der kan således argumenteres lige så godt for, at en andelsboligforening skal betragtes som en erhvervskunde i bankpakke IV’s regi, som det modsatte,” siger Michael Camphausen til FinansWatch.
I AB Jæger tror Lars Jensen dog ikke meget på drømmen om et tvunget videresalg til en bedre bank.
100 pct. sikkert
”Vi er erhvervskunder. Det er 100 pct. sikkert. Vi er ikke kun en andelsboligforening, vi har også et meget stort lån, og er ejer af et finansieringsselskab. Jeg er ikke i tvivl om, at vi lander i erhvervsdelen. Man kan godt betragte foreninger som privatkunder, men alle banker vil se os som en erhvervskunde.”
Men han ser også muligheder ved en tid i Finansiel Stabilitet.
”Det hele er så nyt, og vi skal i gang med at undersøge forholdene, når vi får en afklaring. Men vi tror ikke, at renterne kan blive så meget højere, end hvad vi allerede betaler, selv om man aldrig kan vide sig sikker. Der vil være nogle nye udfordringer, men FS skal jo også forvalte udlånet så det giver mest mening i forhold til at komme af med det, og ikke ødelægge. Og ødelægger banken det vil det formentlig medføre en masse negativ presseomtale,” siger Lars Jensen.
Aktiehug
AB Jæger tager i øvrigt et direkte tab på 3 mio. kr. ved bankkrakket i Næstved, da man for år tilbage brugte netop den sum på at købe aktier i banken. Aktier andelsforeningen i øvrigt ifølge Lars Jensen siden forsøgte at sælge, bare for at opdage at Max Bank ikke havde bragt posten på markedet.
Et salg af en sådan sum aktier i små bidder ville på stort set ethvert tidspunkt have været et mareridt for bankens illikvide aktie.
I november sidste år var dog et enkeltstående større salg af Max-aktier, da rigmanden Sten Nymark postede ca. 20 mio. kr. i banken.
Rigmand taber 20 millioner på Max Bank
Lars Jensen selv er ikke overrasket over, at banken nu er faldet.
”Det kommer ikke voldsomt bag på os, at Max Bank ender som den gør. Vi har hele tiden vidst, at det var en svagt funderet bank,” siger han.
Mere:
Max Bank-forhandlinger fortsætter
Tillidsmand: Krakket kommer som en bombe
AL-Bank: Stor beslutning på en søndag
Næstved Kommune kan tabe fem mio.
De mulige køberes kommentarer om interessen for Max Bank
Max Bank-direktør: Ingen kommentarer før mandag
Staten har 4 mia. i klemme i Max Bank
Rigmand taber 20 millioner på Max Bank
Interesse for krakket Max Bank
Det sagde Max Bank-chefen om overlevelseskamp
Kruse: Det sker der med Max Bank i nat
Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.
Relaterede artikler:
AL-Bank: Stor beslutning på en søndag
For abonnenter