Berngruber: S&P puster til gløderne

Bankekspert ved Formuepleje Thomas Berngruber mener, at analysen fra S&P kaster brænde på bålet for de danske banker, der frem mod 2013 skal ud og frigøre sig fra de lån, de har optaget af staten gennem de nuværende bankpakker.
AF SVEND BOYE THOMSEN, epn.dk

Der er flere krak på vej i den danske banksektor, hvis man skal tro på kreditvurderingsbureauet Standard & Poor's (S&P). I en ny rapport med den dystre titel "Flere bankkrak sandsynligt i Danmark" skriver S&P's analytiker, Per Tornqvist, at især risikable lån til ejendomsudviklere og landbruget udstedt mellem 2005 og 2007 udgør en fare. "I vores øjne kan op mod 15 banker gå konkurs," vurderer Per Tornqvist uden at nævne navne på de danske banker, som S&P mener, er i fare.

Kejserens nye klæder

Bankekspert ved Formuepleje Thomas Berngruber mener, at analysen fra S&P kaster brænde på bålet for de danske banker, der frem mod 2013 skal ud og frigøre sig fra de lån, de har optaget af staten gennem de nuværende bankpakker.

"Hvis man som udenlandsk investor har interesse for danske banker, så ved man godt i forvejen, at der er en risiko. Det er lidt som med Kejserens nye klæder; alle kunne se, at bankerne er nøgne, og nu gør ratingbureauerne det helt klart - som den lille dreng i eventyret - at de ingen tøj har på," siger Thomas Berngruber til epn.dk med henvisning til, at Moody's også har været fremme med lignende konklusioner.

Berngruber understreger, at man som almindelig bankkunde ikke skal gå i panik, hvis man har mindre end 750.000 kr. stående i sin bank, da beløb op til denne størrelse er dækket af indskydergarantiordningen.

Måske højere renter

Thomas Berngruber vurderer, at der i forvejen er risiko for højere renter for kunderne i de danske banker, og målingen kan bidrage til at fremme processen.

"Når bankerne får højere omkostninger, er de flittige til at sende dem videre ud i systemet, fordi det æder af profitten, medmindre man hæver priserne. Den vej rundt kan det få betydning for den almindelige bankkunde, men det kræver, at der sker en eskalering af bankernes fundingomkostninger, og det har vi ikke set endnu," siger Thomas Berngruber.

"S&P bekræfter Moody's udsagn om, hvordan det står til i den danske banksektor, og det kan være med til at puste til de gløder, som er der i forvejen, ved at investorerne bibeholder den skepsis, de har overfor at låne penge til danske banker," siger han.

Krak for 6-12 mia. kr.

Per Tornqvist fra S&P skriver videre i sin analyse, at den gode danske kreditvurdering af banksektoren generelt, ikke er truet.

"Vi tror, at de potentielle omkostninger til de resterende banker gennem direkte eksponering og endnu en bankpakke vil kunne holde sig inden for vores nuværende karakterer," skriver han ifølge Reuters.

S&P forventer samlede krak i den danske banksektor for mellem 6 og 12 mia. kr. over de næste tre år.

Epn.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar fra både formanden og næstformanden for Lokale Pengeinstitutter.

S&P: Dansk model kan udløse flere krak

S&P venter bølge af bankkrak i Danmark

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også