FinansWatch

Cepos: Rød bankskat koster 2.000 arbejdspladser

S og SFs særskat på finansielle virksomheder på 2 mia. kr. årligt vil koste 2.000 arbejdspladser, vurderer den liberale tænketank Cepos.

Foto: Hougaard Niels

Det koster 2.000 arbejdspladser, hvis Socialdemokraterne og SF øger lønsumsafgiften på bankerne.

Det vurderer den liberale tænketank Cepos i et notat.

De to partier har foreslået at hente 2 mia. kr. årligt fra banker og andre finansielle virksomheder ved at øge lønsumsafgiften.

Stigning på 60 pct.

”Den ekstraskat på 2 mia. kr., som S og SF vil pålægge banker mv., svarer til en stigning i lønsumsafgiften på 60 pct. i forhold til 2010. Erfaringsmæssigt vil en ekstrabeskatning presse kapital og arbejdskraft over i andre brancher, og dermed føre til fald i produktivitet, færre investeringer og tab af arbejdspladser. Med S og SFs forslag vil omkring 2.000 personer, der i dag er ansat i den finansielle sektor, derfor skulle ud at finde nyt job i en anden branche,” siger specialkonsulent i CEPOS, Martin Kyed, i en meddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af notatet.

Han peger samtidig på, at de finansielle virksomheder allerede i høj grad bidrager til statskassen.

Høj produktivitet

”Banker og andre finansielle virksomheder bidrager allerede mere til statskassen end mange andre brancher gennem selskabsskat, indkomstskatter og produktionsskatter. Det vil derfor hverken bidrage til velstanden eller velfærden at beskatte den finansielle sektor yderligere. Det anbefales derfor, at den finansielle sektor behandles på lige fod med andre brancher, og altså hverken udsættes for særlige gunstige eller særlige ugunstige vilkår,” siger Martin Kyed.

Ifølge Cepos er produktiviteten i den finansielle sektor allerede dobbelt så høj som gennemsnittet for danske beskæftigede.

Mere fra FinansWatch

Dansk Handelsbanken-direktør stopper

Lars Moesgaard, adm. direktør i Handelsbanken Danmark, kommer ikke til at fortsætte i Jyske Bank, der 1. december officielt overtager den svenske banks danske forretning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs