Avis: Banker nægter socialt udsatte at oprette en konto

Foreningen Den Sociale Retshjælp får jævnligt henvendelser fra socialt udsatte, som ikke kan få oprettet en konto.

Det kan være svært for for eksempel tidligere kriminelle at blive kunde i en bank. Det skriver Politiken.

I hvert fald får Foreningen Den Sociale Retshjælp, hvor man rådgiver socialt udsatte, jævnligt henvendelser om problemet.

”Vi oplever det med både store og små banker. Det er tidligere kriminelle, folk med kontakt til socialpsykiatrien eller med sociale problemer - dem, bankerne ikke kan tjene penge på - og for vores klienter er det et hårdt slag, for det virker, som om hele systemet ikke vil dem,” siger Sandy Madar, formand for Den Sociale Retshjælp, til avisen.

Alle har ret

Bankerne henviser ofte til, at kunden er registreret i RKI, men alle har ret til en Nemtkonto, lyder det fra Finanstilsynet.

”Alle borgere har ret til en NemKonto, og det er ikke godt nok, hvis banken afviser folk med henvisning til, at de er registreret i RKI, eller at "sådan nogle som dig, vil vi ikke have som kunder". Det holder simpelthen ikke,” siger vicekontorchef i Finanstilsynets forbrugerafdeling, Ulla Brøns Petersen. Her har man kun få gange fået henvendelser om problemet, men det kan ifølge Ulla Brøns Petersen sagtens være et mørketal.

I Finansrådet fortæller kontorchef Jeanne Blyt, at man ikke det seneste trekvarte år har hørt om sådanne sager, men at man gerne vil finde en løsning på dem.

SF's socialordfører Özlem Cekic vil stramme op, så banker, som tre gange afviser samfundets aller svageste, får en bøde.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også