FinansWatch

"Jeg ville klart vælge en udenlandsk bank"

Hårde danske krak-regler udsætter bankerne for unfair konkurrence, mener analytiker.

Den hårde danske linje over for krakkede banker, hvor indskydere risikerer at lide tab, kan give hele banksektoren alvorlige problemer.

Det mener Johnny Madsen, partner og investeringschef i Dansk Formue og Investeringspleje.

Udmeldingen er aktuel, efter at kreditvurderingsinstituettet S&P i sidste uge fremlagde en analyse, der konkluderer, at op mod 15 unavngivne banker i Danmark risikerer at krakke.

Risikerer at tabe

Johnny Madsen mener ikke nødvendigvis, at de danske regler er for hårde, men det er et problem, at reglerne i Danmark adskiller sig fra reglerne i andre lande.

"Vi er gået foran, og det betyder, at man risikerer at tabe sine indskud i Danmark. Det er den helt store forskel," siger Johnny Madsen.

"Hvis jeg sad som investor, ville jeg klart foretrække at investere mine penge i en udenlandsk bank med en eller anden form for statsstøtte. Der er næsten statsgaranti for, at man ikke taber penge i andre lande, modsat i Danmark," siger han.

Nye regler i vente

Mange danske banker står med den udfordring, at de frem mod 2013 skal frigøre sig fra de lån, de optaget af staten via bankpakke III, og i den forbindelse er det ganske forståeligt, at investorerne kræver højere renter af danske banker, hvor man ved, at pengene risikerer at gå tabt i tilfælde af bankkrak, mener Johnny Madsen.

"Når risikoen er større, skal man have et større forventet afkast," siger Johnny Madsen, der glæder sig over, at meget tyder på, at man til efteråret vil lave fælles eu-regler på området.

"Det vil løse op for en del af knuderne, og det er uanset om reglerne bliver slappere eller hårdere - de skal bare være ens. Det er lidt tåbeligt, at vi er gået forrest med hård lovgivning. Det har skabt unfair konkurrencevilkår for de danske banker," siger han.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs