Saxo-stiftere vil være finansverdenens Facebook
Saxo Bank-stifterne Lars Seier Christensen og Kim Fournais har tasken fyldt med drømme, ambitioner – og masser af konkrete initiativer, som vil blive rullet ud over de kommende år.
Omdrejningspunktet for bankens fremtidige initiativer vil være en af de store globale mega-trends, som banken strategisk læner sig opad. Folk er mere og mere online, og folk deler informationer med hinanden. Dén globale bevægelse vil banken fra Tuborg Havn bruge til at skabe en succes, der afviger markant fra de etablerede banker.
”Den megatrend du ser globalt, at folk er online og har et community, eksempelvis i skikkelse af Twitter, E-bay eller Facebook, den er vi meget inspireret af. Vi vil lave en bank, hvor folk får en hidtil uhørt grad af lave omkostninger, gennemsigtighed, uddannelse og kontakt til andre forbrugere og eksperter via et community,” siger Lars Seier Christensen i et interview med FinansWatch.
Alt for dyrt
Han mener at kunne se en tydelig global trend, hvor flere og flere mennesker er fortrolige med at handle online, kommunikere online og søge efter informationer online.
"Der har vi så den ambition, at vi vil sofistikere de produkter, der findes i dag. Vi tror på, at man med de rette produkter godt kan overbevise folk om - og uddanne dem til - at de i langt højere grad end det er tilfældet i dag kan styre deres privatøkonomi og deres opsparing til alderdommen. Vi vil simpelthen hjælpe folk med at opdage, at de sagtens kan selv, og at de kan gøre det bedre og frem for alt meget billigere end det er tilfældet i dag, hvor folk betaler meget dyrt for en rådgivning, som ikke altid står mål med resultaterne," siger Lars Seier Christensen.
Kim Fournais tilføjer, at det på ingen måde handler om, at folk skal sidde og handle hjemme i privaten og risikere at tabe hele pensionsopsparingen.
"Det handler om det modsatte. De produkter vi er i gang med at udvikle, skal være så tilgængelige, gennemsigtige og koblet på så megen uddannelse, at du vil anbefale dem til din mor uden at blinke med øjnene," siger han.
Finder spisesedlen frem
Fournais siger, at bankerne i dag utvivlsomt gør deres allerbedste for at give folk en god rådgivning, men at folk også bare betaler mange penge for den hjælp.
"Når du kommer ned i banken, så finder rådgiveren typisk en spiseseddel frem med gode råd fra hovedkontoret. De kan være ganske udmærkede, men den der sidder over for dig rådgiver rigtig mange andre end dig, som har en helt anden risikoprofil, og derfor skal rådgiveren gabe over en enorm bred vifte af kunder. Det gør, at rådgivningen dels er dyr, og samtidig sjældent skræddersyet til dine behov og dit syn på risiko," siger han.
Deler omkostninger med andre
Derfor ønsker Saxo Bank at give folk adgang til nogle eksperter og nogle produkter, som ikke findes i dag.
"Forestil dig et community, hvor du kan få adgang til helt nye analyser og vurderinger fra nogle af de dygtigste eksperter i hele verden. Det er ikke ret dyrt, fordi du deler omkostningerne med tusindvis af andre, og samtidig kan du få rådgivning til, hvordan du kan agere på de oplysninger, og samtidig holde fast i eksempelvis en konservativ investeringsstrategi. Det handler ikke om, at din gamle mor skal sidde og spekulere i valuta. Men dine børn måske, eller dig selv, kan måske godt rykke rundt på egne midler på fornuftig og forsigtig vis, uden at du skal betale en masse penge til en bank for at gøre det," siger Kim Fournais.
Men selvom I siger, at folk bliver uddannede, og de kun skal handle og allokere midler ud fra deres risikoprofil, så er det vel ganske tidskrævende, og er det ikke netop det, som folk betaler for - at andre ordner det for dem?
"Naturligvis skal man have både tid og overskud til at lære, hvordan man handler og allokerer midler, ligesom vi ønsker at lancere nogle produkter og services, som vil gøre det enkelt for kunderne at gå til. Og det er vigtigt, at understrege, at det globale investerings-community, som vi arbejder på at kunne udvikle, det vil ikke være for alle. Slet ikke. Men for hvert år der går, bliver befolkningen mere og mere komfortabel med at agere på nettet, og den udvikling understøtter vores strategi," siger Lars Seier Christensen til FinansWatch.
Et reelt community
De ønsker ikke at være særlig præcise i forhold til, hvornår de vil lancere de nye produkter, tjenester og services, som ligeså langsomt skal binde bankens tre ben - i skikkelse af retail-banken, asset management og online-handelsværktøjet - endnu mere sammen.
"Det eneste vi kan sige er, at vi med etableringen af Saxo Privatbank er kommet et rigtig stort skridt nærmere den position, hvor vi ønsker at være. Men der er mange flere ting, der skal integreres, selvom vi allerede har koblet en masse spændende ting sammen. Man kan vel sige, at når man vil forfølge en content-strategy, så er det en never-ending-story," siger Kim Fournais om de kommende år, hvor banken vil arbejde videre på at binde bankens aktiviteter endnu tættere sammen, så man på et tidspunkt står med et reelt community, hvor folk i hele verden kommunikerer med hinanden om investeringer, risiko-styring, pensions-produkter ect.
Tage mere ansvar
Lars Seier Christensen tilføjer, at en stor amerikansk undersøgelse, der kom for et års tid siden, viste, at 8 ud af 10 adspurgte havde som personlig ambition, at de ville blive dygtigere til at styre og forstå deres privatøkonomi og opsparing.
"Det viser for mig, at finanskrisen har gjort, at folk får lyst til at tage mere ansvar selv. De har jo set deres formuer blive reduceret markant, selvom de givetvis troede, at de var i sikre hænder. Vi siger ikke, at vi kan skabe et miljø, hvor alle slår markedet hele tiden og hvor ingen taber penge. Men vi tror på, at vi kan skabe en bank, hvor folk kan sænke deres omkostninger markant, og hvor de kan få nogle værktøjer, så de er meget tættere på deres formue og dermed er helt spidse på, hvad de gør ved den, og hvordan den udvikler sig," siger Lars Seier Christensen og tilføjer.
"Det kunne da være fantastisk, hvis jeg nu var en type, der godt kan lide at handle dollar/yen. Her vil jeg jo gerne i dialog med andre rundt omkring i verden, der handler den slags dag efter dag. Det håber vi, at vi kan skabe et community, hvor du kan komme i dialog med andre eksperter. I dag kan du ringe til banken, men her skal rådgiveren jo typisk vide noget om alt fra schweizerfranchen til Pandora. Der mangler der noget viden, synes vi. Den håber vi, at folk vil dele med hinanden i vores bank om nogle år," siger Lars Seier Christensen.
Relaterede artikler:
Advarsel fra Forbrugerrådet
For abonnenter
Saxo-toppen i klar arbejdsfordeling efter flytning
For abonnenter