FinansWatch

Brian Mikkelsen vil redde "Søllebank"

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) gør nu endnu et forsøg på at forhindre, at dårlige banker, som hvad han kalder "Søllebank", krakker.

Foto: VALDEMAR JØRGENSEN

På et møde fredag præsenterede Brian Mikkelsen således partierne bag de første tre bankpakker for endnu en af slagsen, altså en bankpakke fire.

Økonomi- og erhvervsministeren understreger dog, at den finansielle sektor selv kommer til at betale regningen for den nye bankpakke.

"Modsat andre dele af erhvervslivet, hvor man ikke vil lade en tømmermester betale for, at en anden tømmermester krakker, så er her nogle banker, som har haft nogle spekulative forretninger. De har selv et ansvar. Der kommer ikke yderligere statspenge i den finansielle sektor," siger Brian Mikkelsen.

Incitament til fusion

Økonomi- og erhvervsministeren advarer om, at den igangværende gældskrise - samt spekulative investeringer i ejendomme og landbruget - medfører, at en "del" små og mellemstore banker er kommet i klemme.

Løsningen er, at staten gør det lettere - og fremfor alt billigere - for sunde banker at overtage de usunde, så samfundet på den måde undgår bankkrak.

Det skal blandt andet ske ved, at de usunde banker - inden de går konkurs - netop opdeles i en usund og sund del. Den sunde del kan så gå videre til en købende bank, mens den usunde del overtages af Finansiel Stabilitet.

Penge ind i handlen

Statens såkaldte skraldespandsselskab ligger i forvejen inde med dårlige lån for 80 milliarder kroner efter krak i flere end 10 banker.

"Hvis Søllebank går ned, så kan staten regne ud, hvad vi står til at tabe. Og i stedet for, at de penge forsvinder, så kan vi putte dem ind i handlen, så der er større sandsynlighed for, at nogen vil købe Søllebank," siger Brian Mikkelsen.

Ud over det vil økonomi- og erhvervsministeren udpege en række såkaldte systemisk vigtige banker eller banker, som er for store til, at staten vil lade dem gå ned. En blåstempling, som skal lette deres mulighed for at låne penge i udlandet.

Brian Mikkelsen forventer en hurtig aftale med forligspartierne, som tæller alle Folketingets partier undtagen Enhedslisten, om den nye bankpakke. /ritzau/

(Ritzau Finans)

Mikkelsen: Betydelige udfordringer for en række banker

Minister sætter skattekronerne i spil

Mikkelsen: Pengene fortsætter efter 2013

Forhandlinger om Bankpakke IV i gang

R: Ingen bankpakke i dag

Partier: Bankpakke skal hurtigt på plads

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs