FinansWatch

Landbrug: Staten må hjælpe banker

Landbrugets brancheorganisation beder om statslig hjælp til de trængte banker. Landbrugets konkurrenceevne er truet af manglende lånemuligheder, lyder det fra organisationen.

Foto: Niels Hougaard

Landmændenes brancheorganisation, Landbrug og Fødevarer, kaster sig nu ind i kampen for en forlængelse af statsgarantien til banksektoren. Det skriver Berlingske.

Investeringerne i landbruget har nået det laveste niveau i ti år, og en del af forklaringen er, at selv sunde landbrug ikke kan låne penge. Det fremgår af et notat fra Landbrug og Fødevarer, der bliver offentliggjort i næste uge.

”Vi bliver nødt til at skabe mere sikkerhed for, at de lokale banker også fremadrettet kan opnå funding, så de fortsat kan finansiere og skabe udvikling i landbruget og andre virksomheder tæt på de lokale banker. Mange mindre banker er i dag tvunget til at sige nej til alle udlån til landbruget, enten fordi de selv har vanskeligt ved at fremskaffe den nødvendige likviditet, eller fordi de er tvunget til at slanke balancen. På den måde bliver det vanskeligt selv for sunde og gode projekter at opnå finansiering,” siger Lone Saaby, erhvervspolitisk direktør i Landbrug og Fødevarer, til Berlingske.

Svækket konkurrenceevne

Hun peger på, at de begrænsede lånemuligheder kan skade landbrugets konkurrenceevne.

Situationen får organisationen til at foreslå både forlængede statsgarantier til bankerne og en likviditetsordning, der kan understøtte bankfusioner, skriver Berlingske.

Ønsket om en forlængelse af statsgarantierne deler de med bl.a. Bent Naur, formand for Lokale Pengeinstitutter, men både økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og de ledende oppositionspartier har afvist at sætte flere skattekroner på spil i banksektoren.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs