FinansWatch

Bankdata-top: Konsoliderings-bøvl ikke vores bord

Det er dyrt for bankerne at skifte IT-leverandør, et faktum der kan være med til at bremse konsolideringen. Men Bankdata-toppen skyder bolden videre til ejerne.

Frank Kristensen fra Vestjysk Bank har mærket på egen krop, eller snarere pengepung, hvad det vil sige at købe en bank og flytte den over på et andet IT-system. Da ekspansive Vestjysk Bank for nogle år siden overtog Bonusbank røg der en ekstraregning med i prisen på 30 mio. kr., da Bonusbank i forbindelse med overtagelsen skulle løftes ud af Bankdata-regi.

Spørgsmålet er, i hvor høj grad udtrædelsesgodtgørelsen kan være en af flere faktorer, der bremser konsolideringen i banksektoren, fordi den ekstraregning der kommer oven i et i forvejen dyrt IT-skifte alt andet lige koster på lønsomheden i et opkøbs-regnestykke.

Spørger man hos Bankdatas topledelse i Fredericia, Ove Vestergaard og Lene Weldum, så er meldingen, at det er et tema som bestyrelsen må forholde sig til, i skikkelse af diverse bankdirektører med formand Bent Naur i spidsen.

”Vi er godt bekendt med, at der nogle steder er en opfattelse af, at vi datacentraler ikke vil lægges sammen. Det vil vi såmænd godt, hvis det giver værdi for vores kunder – og dermed vores ejere. Og hvis der er et mindre fragmenteret marked, så er bankfusioner nemmere og udgifterne til IT-konverteringer mindre. Men for os som ledelse handler det jo om, at der er lagt nogle planer og budgetter, og hvis et medlem så træder ud, så er der en ubetalt regning tilbage. Derfor har man opereret med en udtrædelsesgodtgørelse, som jeg finder rimelig nok,” siger Ove Vestergaard og tilføjer.

”Men om man så kunne finde en anden løsning, hvor den bank, der forlader samarbejdet, slipper for udtrædelsesgodtgørelsen, ja det er op til bestyrelsen at tage initiativ til. Vi skal have vores budgetter til at hænge sammen og regningerne skal betales, det må være vores opgave og fokus,” siger Ove Vestergaard.

Men kan det ikke være som at tisse i bukserne, at man fastholder at sådan en regning skal betales, og det kan så medvirke til, at en overtagelse falder til jorden. I stedet for ryger X Bank så i Finansiel Stabilitet, og så skal der måske betales en endnu større regning gennem indskydergaranti-fonden. Så måske kan det også økonomisk være fordelagtigt at sløjfe den udtrædelsesgodtgørelse?

”Vores ejere har jo gensidigt forsikret hinanden, så der er et slags værn, så der ikke bare er nogen, der løber fra regningen. Regningen fra eksempelvis IBM forsvinder jo ikke, bare fordi en bank fusionerer over i et andet ejerskab. Det er klart, at for bankerne handler det jo om, at de er sammen om det her og sammen om at dele udgifterne, så derfor skal man ikke bare kunne forlade samarbejdet, uden at det koster noget. Men om man skal ændre på det, det mener jeg er et spørgsmål man skal adressere til bestyrelsen, som i sidste ende er dem, der skal betale, hvis et medlem finder et andet fællesskab,” siger Lene Weldum.

Bankdata: Opkøbte banker i kø bag Jyske Bank

BEC-formand: Vi forsøger at være ansvarlige

Stor data-fusion forsinkes

Frøsig: Hér er min største bedrift som CEO

Bankdata glæder sig over konkurrenters fusionsplaner

BEC-formand: Ikke en walk over

Bankernes datacentraler nærmer sig fusion

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs