FinansWatch

Italiens banker presses af høje statsrenter

Stigende funding-omkostninger for bankerne truer med at stække Italiens økonomi yderligere.

Den senere tids kraftige stigning i de italienske statsrenter gør det markant dyrere for støvlelandets banker at skaffe finansiering på kapitalmarkederne.

Det kan presse den italienske banksektor, som i forvejen er plaget af lav indtjening, til at nedbringe sit udlån til erhvervsliv og privatpersoner i Italien, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

"Nedbringelse af den finansielle gearing er på dagsordenen for bankerne med høje funding-omkostninger, hvilket vil påvirke indtjeningen negativt og stække den økonomiske udvikling i landet," skriver Huw van Steenis, analytiker ved Morgan Stanley, ifølge Bloomberg i et analysenotat til investeringskunder dateret 12. juli.

Den effektive rente på 10-årige italienske statsobligationer er over den seneste uge steget næsten et helt procentpoint til 5,68 pct.

Tirsdag formiddag, da finansmarkederne blev grebet af panik, lå 10 års-renten en overgang højere end 6 pct.

Fakta om Italien:

  • Med en offentlig bruttogæld på 1.843 mia. euro (ved udgangen af 2010) er Italiens statsgæld den tredjestørste i verden kun overgået af USA og Japan.
  • Målt i forhold til økonomiens størrelse er Italiens statsgæld (119 pct. af BNP) den næststørste i eurozonen kun overgået af Grækenland (142,8 pct. af BNP).
  • Årsagen til den massive statsgæld er, at Italien har kørt med budgetunderskud på statsfinanserne hvert eneste år i mere end tre årtier.
  • Italien blev ikke ramt i særlig hård grad af finanskrisen i 2008, der kun medførte en mindre stigning i budgetunderskuddene i 2009 og 2010 (hhv. 5,4 pct. og 4,6 pct. af BNP).
  • Til gengæld kæmper Italien med en dårlig konkurrenceevne, svage vækstrater samt den høje statsgæld.

Kilde: Eurostat & Danske Markets

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs