FinansWatch

Italiens banker presses af høje statsrenter

Stigende funding-omkostninger for bankerne truer med at stække Italiens økonomi yderligere.

Den senere tids kraftige stigning i de italienske statsrenter gør det markant dyrere for støvlelandets banker at skaffe finansiering på kapitalmarkederne.

Det kan presse den italienske banksektor, som i forvejen er plaget af lav indtjening, til at nedbringe sit udlån til erhvervsliv og privatpersoner i Italien, skriver nyhedsbureauet Bloomberg.

"Nedbringelse af den finansielle gearing er på dagsordenen for bankerne med høje funding-omkostninger, hvilket vil påvirke indtjeningen negativt og stække den økonomiske udvikling i landet," skriver Huw van Steenis, analytiker ved Morgan Stanley, ifølge Bloomberg i et analysenotat til investeringskunder dateret 12. juli.

Den effektive rente på 10-årige italienske statsobligationer er over den seneste uge steget næsten et helt procentpoint til 5,68 pct.

Tirsdag formiddag, da finansmarkederne blev grebet af panik, lå 10 års-renten en overgang højere end 6 pct.

Fakta om Italien:

  • Med en offentlig bruttogæld på 1.843 mia. euro (ved udgangen af 2010) er Italiens statsgæld den tredjestørste i verden kun overgået af USA og Japan.
  • Målt i forhold til økonomiens størrelse er Italiens statsgæld (119 pct. af BNP) den næststørste i eurozonen kun overgået af Grækenland (142,8 pct. af BNP).
  • Årsagen til den massive statsgæld er, at Italien har kørt med budgetunderskud på statsfinanserne hvert eneste år i mere end tre årtier.
  • Italien blev ikke ramt i særlig hård grad af finanskrisen i 2008, der kun medførte en mindre stigning i budgetunderskuddene i 2009 og 2010 (hhv. 5,4 pct. og 4,6 pct. af BNP).
  • Til gengæld kæmper Italien med en dårlig konkurrenceevne, svage vækstrater samt den høje statsgæld.

Kilde: Eurostat & Danske Markets

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs