Børsdebutant vil af med landbrugs-image

Med børsnoteringen af Danske Andelskassers Bank håber ledelsen samtidig at slippe af med imaget som en bank kun for landbruget.

Landbruget står for 19 pct. af udlånsporteføljen i Danske Andelskassers Bank, der efter planen bliver sendt i handlen på Københavns Fondsbørs i starten af næsten måned. Det er en stor andel. Men i omgivelsernes bevidsthed er eksponeringen mod landbruget endnu større, og det image håber bankens formand Jakob Fastrup, at børsnoteringen kan være med til at ændre på.

Målet er nemlig at kapre flere kunder uden for landbruget – nærmere bestemt mindre erhvervsdrivende i det Jakob Fastrup selv beskriver som Udkantsdanmark.

Svigter ikke

”Vi vil gerne have nogle flere kunder og det negative ved det andelsimage, vi har haft, har været, at nogle har tænkt, at det kun er noget for landmændene. Det har hele tiden være forkert, men vi vil arbejde på at komme væk fra det image og få nogle indgangsvinkler til nye interessante kunder,” siger han til FinansWatch. Mange banker kæmper i øjeblikket for at nedbringe deres eksponering mod det kriseramte hverv, men Jakob Fastrup understreger, at man ikke har tænkt sig at svigte sine landbrugskunder.

”Dem vil vi gerne have stadigvæk og hjælpe dem i den situation, som nogle af dem er i lige nu. Vi mener, at der vil blive ved med at være landbrug i Danmark, så vi har ikke opgivet dem overhovedet,” siger han.

Danske Andelskassers Bank udsendte tirsdag morgen et prospekt for en børsnotering, der er kulminationen på en proces, hvor 16 andelskasser er blevet lagt sammen til ét aktieselskab. Det nye selskab har en balance på 14 mia. kr. og ambitioner om at vokse.

Danske Andelskassers Bank klar til børsnotering

Andre trukket væk

”Vi vil gerne have nogle lokale små- og mellemstore virksomheder uden for landbruget. Vores fordel er, at vi er ude nogle steder, hvor de andre for længst har trukket sig væk. Vi vil gerne ud steder, hvor der måske kun er et eller to pengeinstitutter – the blue ocean,” siger Jakob Fastrup.

”Vi befinder os i Udkantsdanmark og de mennesker og virksomheder, der bor derude, de har også brug for et godt og solidt pengeinstitut.”

Danske Andelskassers Bank har 52 filialer på Fyn og i Jylland, og selvom man har vækstambitioner er det ikke planen at udvide antallet af filialer.

”Der er nogle problemer i meget små filialer omkring faglighed og sikkerhed. Man kan ikke sidde tre personer i en filial. Vi har haft en del små filialer, som vi har fået ryddet op i de senere år. Så jeg tror ikke, at vi starter en række nye filialer op, men nogle enkelte kan da godt være,” siger Jakob Fastrup.

Formand: Tilfreds med 400 millioner

Danske Andelskassers Bank klar til børsnotering

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også