Dansk enegang kan trække ud i årevis

Kalenderen kan let sige 2015 før fælles europæiske regler for afvikling af syge banker er på plads i de enkelte lande og Danmark ikke længere står alene med en model, der i øjeblikket koster sunde banker dyrt.

Regeringen har afvist at forlænge sikkerhedsnettet under de danske banker og satser i stedet på at fælles europæiske regler kan stoppe den dyre danske enegang, når det gælder afvikling af syge banker. Det kan dog trække ud helt til 2015, før fælles europæiske regler er implementeret.

Det skriver Berlingske Business og beretter, at der i EU-kommissionen florerer en uofficiel tidsplan, hvor det pågældende direktiv først er færdigbehandlet midt i 2013. Herefter skal det indarbejdes i den nationale lovgivning rundt omkring i Europa.

»Det er fuldt ud realistisk, at det kan tage adskillige år at få fælles regler på plads i EU. Det er tungt og kompliceret stof, og der lurer flere potentielle stridsspørgsmål mellem medlemslandene,« siger Birgitte Bundgaard, kontorchef i Finansrådet, til avisen.

Dyr enegang

Den danske enegang omkring Bankpakke 3 og Amagerbankens krak har gjort det svært for de mindre og mellemstore pengeinstitutter at hente funding til en fornuftig pris.

Det fik for nylig formanden for Lokale Pengeinstitutter, Bent Naur, til at advarer politikerne om, at det kan blive nødvendigt, at forlænge de individuelle statgarantier, der udløber i 2012 og 2013 og efterlader sektoren med et behov for at refinansiere lån for op mod 200 mia. kr.

I 2012 overtager Danmark formandskabet i EU og får dermed mulighed for at lægge pres på processen, der skal sikre fælles europæiske regler for håndtering af nødlidende banker.

»Danmark har en mulighed for at fremskynde processen under sit formandskab, og også EU-kommissionen er meget optaget af, at få direktivet igennem så hurtigt som muligt,« siger Birgitte Bundgaard til Berlingske Business.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også