Moody's: Baltiske banker har forhøjede udlånsrisici
Det konkluderer Moody's Investors Service i en ny undersøgelse af sektorens eksponering mod storkunder. Undersøgelsen omfatter de 20 største udlån i de baltiske banker, som Moody's har under dækning.
"Moody's vurderer, at de høje koncentrationsniveauer reflekterer adskillige systemmæssige svagheder," hedder det i pressemeddelelse. Forklaringen er ifølge Moody's blandt andet en stor risikoappetit, svage risikostyringsprocesser og begrænset regulering.
Stor risiko
"Risikoappetitten har historisk set været stor i det baltiske område, en tendens, som blev øget af konkurrencen om nye udlån under boom-perioden fra 2004-2006, da bankerne søgte at øge deres overskud, vurderer analytiker Blake Foster," ifølge meddelelsen.
Han konstaterer, at allerede svage procedurer for bankernes risikostyring kom yderligere under pres i den periode, men også, at der er sket forbedringer i bankernes forståelse af risiciene i den senere tid.
Samtidig understreges det, at konklusionerne i undersøgelsen ikke nødvendigvis er vejledende for det baltiske bankvæsen under et. Det skyldes, at alle de tre baltiske lande er domineret af store nordiske banker, hvis baltiske datterselskaber ikke indgår i analysen. Blandt banker med forbindelse til Danmark har Nordea størst eksponering mod Baltikum.
Moody's fastholdt i sidste uge, at kreditvurderingen af banksektoren i Baltikum har negative udsigter.
RITZAU FINANS