Moody's: Baltiske banker har forhøjede udlånsrisici

De baltiske banker har i langt højere grad koncentreret deres udlån på få store kunder, end det er tilfældet blandt banker på øvrige globale vækstmarkeder i Centralasien, Latinamerika og resten af Østeuropa.
AF RITZAU FINANS

Det konkluderer Moody's Investors Service i en ny undersøgelse af sektorens eksponering mod storkunder. Undersøgelsen omfatter de 20 største udlån i de baltiske banker, som Moody's har under dækning.

"Moody's vurderer, at de høje koncentrationsniveauer reflekterer adskillige systemmæssige svagheder," hedder det i pressemeddelelse. Forklaringen er ifølge Moody's blandt andet en stor risikoappetit, svage risikostyringsprocesser og begrænset regulering.

Stor risiko

"Risikoappetitten har historisk set været stor i det baltiske område, en tendens, som blev øget af konkurrencen om nye udlån under boom-perioden fra 2004-2006, da bankerne søgte at øge deres overskud, vurderer analytiker Blake Foster," ifølge meddelelsen.

Han konstaterer, at allerede svage procedurer for bankernes risikostyring kom yderligere under pres i den periode, men også, at der er sket forbedringer i bankernes forståelse af risiciene i den senere tid.

Samtidig understreges det, at konklusionerne i undersøgelsen ikke nødvendigvis er vejledende for det baltiske bankvæsen under et. Det skyldes, at alle de tre baltiske lande er domineret af store nordiske banker, hvis baltiske datterselskaber ikke indgår i analysen. Blandt banker med forbindelse til Danmark har Nordea størst eksponering mod Baltikum.

Moody's fastholdt i sidste uge, at kreditvurderingen af banksektoren i Baltikum har negative udsigter.

RITZAU FINANS

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også