FinansWatch

Moody's: Baltiske banker har forhøjede udlånsrisici

De baltiske banker har i langt højere grad koncentreret deres udlån på få store kunder, end det er tilfældet blandt banker på øvrige globale vækstmarkeder i Centralasien, Latinamerika og resten af Østeuropa.

Det konkluderer Moody's Investors Service i en ny undersøgelse af sektorens eksponering mod storkunder. Undersøgelsen omfatter de 20 største udlån i de baltiske banker, som Moody's har under dækning.

"Moody's vurderer, at de høje koncentrationsniveauer reflekterer adskillige systemmæssige svagheder," hedder det i pressemeddelelse. Forklaringen er ifølge Moody's blandt andet en stor risikoappetit, svage risikostyringsprocesser og begrænset regulering.

Stor risiko

"Risikoappetitten har historisk set været stor i det baltiske område, en tendens, som blev øget af konkurrencen om nye udlån under boom-perioden fra 2004-2006, da bankerne søgte at øge deres overskud, vurderer analytiker Blake Foster," ifølge meddelelsen.

Han konstaterer, at allerede svage procedurer for bankernes risikostyring kom yderligere under pres i den periode, men også, at der er sket forbedringer i bankernes forståelse af risiciene i den senere tid.

Samtidig understreges det, at konklusionerne i undersøgelsen ikke nødvendigvis er vejledende for det baltiske bankvæsen under et. Det skyldes, at alle de tre baltiske lande er domineret af store nordiske banker, hvis baltiske datterselskaber ikke indgår i analysen. Blandt banker med forbindelse til Danmark har Nordea størst eksponering mod Baltikum.

Moody's fastholdt i sidste uge, at kreditvurderingen af banksektoren i Baltikum har negative udsigter.

RITZAU FINANS

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs