FinansWatch

Parken-sagen: Glistrup ringede hyppigt op mod børslukketid

Parkens tidligere adm. direktør Jørgen Glistrup stod i 2008 for ikke mindre end 80 pct. af handlerne med Parken-aktien i de sidste ti minutter op til, at fondsbørsen lukkede. Det er de handler, der har medført en politianmeldelse.

Foto: Larsen Stine

At en børsnoteret virksomhed foretager aktietilbagekøb er ikke usædvanligt, men når det sker, så bliver det som regel gennemført via et armslængdeprincip kaldet safe harbour. Det princip så Parken Sport & Entertainments (PSE Red.) administrerende direktør Jørgen Glistrup i gennem fingre med da han beordrede tilbagekøb af PSE-aktier på næsten dagligt basis gennem store dele af 2008. Det fremgår af bogen Løvekongens Storhed & Fald fra 2010, der har et 10 sider langt kapitel om de atypiske aktiehandler med Parken-aktien.

Opringninger fra Jørgen Glistrup direkte til børsmæglerne i FIH Capital Markets og Capinordic medførte mange tilbagekøb af PSE-aktier. Det var ikke de priser, som Jørgen Glistrup købte aktierne til, der adskilte sig fra det klassiske mønster, når en virksomhed køber egne aktier. Det var snarere den tidsmæssige faktor, der var bemærkelsesværdig i forhold til, at det netop var selskabets egen administrerende direktør, der foretog handlerne. Og så var hyppigheden af handlerne, hvor Glistrup i store perioder ringede mange gange dagligt og købte Parken-aktier, ligeledes usædvanlig.

Ikke en likvid aktie

I mange tilfælde blev handlerne foretaget ganske kort tid før fondsbørsen lukkede – ofte sølle ti minutter i lukketid. Og ofte foranlediget af Glistrups egne henvendelser til FIH og Capinordic. Glistrups mange opkald betød at over 80 pct. af de handler der foregik med PSE-aktier i tidsrummet 16:50-17:00 på handelsdage i 2008 blev foretaget af PSE selv – en adfærd der meget vel kan have påvirket aktiekursen, da PSE-aktien ikke er en specielt hyppigt handlet aktie.

Den adfærd fik ingen konsekvenser for Parken Sport & Entertainment i 2008, men i 2009 fik selskabet en alvorlig reprimande fra Finanstilsynet fordi selskabet ikke har klare interne retningslinjer for hvorledes handel med egne aktier skal gennemføres og Jyllands-Posten skrev i sidste uge, at Finanstilsynet i august 2010 politianmeldte Jørgen Glistrup for kursmanipulation. En oplysning som chefen for bagmandspolitiet bekræftede overfor avisen.

Safe harbour-aftale

Ville PSE og Glistrup have undgået fedtefadet, så kunne man have etableret en såkaldt safe harbour aftale, eksempelvis med FIH, Capinordic eller for den sags skyld en helt tredje mellemmand. En safe harbour aftale betyder at et børsnoteret selskab gennemfører sine aktietilbagekøb ved hjælp af en professionel børsmægler. Mægleren får en række retningslinjer fra selskabet om hvornår tilbagekøbene kan foretages. Der er typisk tale om et tilbagekøb på højest 20 pct. af selskabets aktier indenfor en veldefineret længere tidsperiode. Når aftalen er indgået så ligger købsmandatet altså hos en børsmægler og ikke længere hos selskabet og herved undgår selskabet i praksis at handle med – og eventuelt påvirke – egne aktier. Ved at lægge opgaven ud til professionelle specialister sikrer man, at der ikke ligger insider-viden bag handlerne og desuden sandsynliggør man, at tilbagekøbene foretages til den bedst mulige pris.

Nordea: Tager stærkt afstand fra Parken-historie

Avis: Nordea støtter Parken-rigmænd

LD fanget i Parken-aktier

LD: Parken i pengebekneb når Nordeas renteur tikker

Kup smider LD's mand ud af Parkens bestyrelse

Nordea scorer Parken-gevinst

Mere fra FinansWatch

P+ ruller krisevåben ud for yderligere 70.000 medlemmer

Modvind på de finansielle markeder får P+ til at indføre kursværn for yderligere en lang række kundegrupper, så knap 80 pct. af medlemsskaren i oktober er omfattet af krisevåbenet. Direktør forklarer det bl.a. med den måde, som P+ fordeler midlerne mellem kollektive reserver og medlemmernes egne depoter.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs