Finansrådet til angreb på transaktionsskat

I næste uge udløber Kommissionens frist for indspark til en mulig skat på finansielle transaktioner. Gift for vækst og velfærd, lyder det fra Finansrådet.
AF ANDERS HEERING

En kontroversiel skat på finansielle transaktioner rumler i det europæiske system.

EU-Parlamentet pålagde i sidste måned Kommissionen at undersøge mulighederne for indføre en skat på finansielle transaktioner som f.eks. handel med aktier. Kommissionen har efterfølgende sendt en lang række spørgsmål i høring med frist i næste uge.

I Finansrådet har man dog for længst gjort sin holdning op til sådan en skat, der alt efter udformningen kan få alvorlige konsekvenser for bankernes indtjening.

Gift for vækst

Her beskriver man sådan en skat på aktiehandel som gift for væksten, fordi den i ifølge Finansrådet vil udhule danskernes pensionsopsparinger og gøre det vanskeligere for virksomhederne at hente kapital på aktiemarkedet.

”Når fortalerne skal forsvare en aktieomsætningsafgift, virker det som om, at det gode forårsvejr har ramt dem, og at de tror, at indtægterne fra afgiften spirer frem fra det rene ingenting i muldjorden. Det lyder næsten for godt at være sandt, og det er det også. En aktieomsætningsafgift vil ramme helt almindelige danske borgere og virksomheder. Indtægterne kan nemlig kun komme fra dem. Afgiften vil medføre, at den enkelte borgers pensionsopsparing udhules og at virksomhedernes mulighed for at hente kapital på aktiemarkedet reduceres. Det vil gå ud over væksten og beskæftigelsen,” lyder det fra kontorchef i Finansrådet, Morten Frederiksen.

Hos Finansrådet peger man på, at Den Internationale Valutafond (IMF) tidligere har vendt tommelfingeren nedad for en skat på finansielle transaktioner. Morten Frederiksen tror da heller ikke, at det ender med en global løsning på området.

Stor usikkerhed

”Der er stor usikkerhed omkring processen, men jeg vil tro, at der er så mange ting, der taler mod en aktieomsætningsskat eller en transaktionsskat, der kun virker, hvis alle lande i hele verden bakker op om den, at det ikke er realistisk,” siger han. Han føler dog alligevel føler behov for at slå Finansrådets holdning til sagen fast med syvtommersøm.

”Vi føler, at det her bliver ved med at komme op, og det bliver solgt som, at pengene kommer ud af det blå uden skadelige virkninger. Men der er kun et sted, hvor regningen kan ende, og det er hos borgerne og virksomhederne,” siger han til FinansWatch.

Kommissionen skal til sommer fremlægge sit forslag til de mulige rammer for en transaktionsskat.

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også