FinansWatch

Banker giver lavere renter til handikappede

Man tror, det er løgn, siger både politikere og handikapforeninger.

Spar op, og få en rente på 2,6 procent; sådan lyder tilbuddet til de ’normale’ kunder i Spar Nord Bank.

Til gengæld må umyndige handikappede nøjes med en rente på højst 0,5 procent, hvis de sparer penge op i det nordjyske pengeinstitut. Den form for forskelsbehandlingen er ikke enestående.

Heller ikke Danmarks største bank – Danske Bank – tilbyder umyndige handikappede samme renter som andre kunder. Bankernes opførsel er forargelig og diskriminerende, lyder reaktionerne fra handikapforeninger og politikere.

Forældrepar er forarget

"Mange udviklingshæmmede har en del penge stående uberørt i en lang årrække, og så er det forargeligt, at man ikke kan få en ordentlig rente," siger Sytter Kristensen, landsformand i LEV, der repræsenterer 10.000 udviklingshæmmede.

Erik og Gerda Christensen fra Hjørring er blandt de bankkunder, der føler sig snydt. Som forældre og værger til en udviklingshæmmet søn, undrer de sig over, at sønnen på sine forskellige konti i Spar Nord Bank kun får et sted mellem 0,125 og 0,5 procent i rente.

"Jeg er forarget og fortørnet over det, for det bliver til mange penge gennem et liv," siger Erik Christensen.

Forbrugerrådet: Bankerne udnytter situationen

Forbrugerrådet anklager direkte bankerne for at udnytte situationen:

"Hvis handikappede ikke kan få en højrentekonto som andre kunder, ryger gevinsten i bankernes lomme," siger Carsten Holdum, økonom i Forbrugerrådet.

Men bankerne er i deres gode ret til selv at bestemme renten, lyder meldingen fra Jeanne Blyt, kontorchef i bankernes brancheorganisation, Finansrådet.

"Der er helt klart et større arbejde i disse forvaltningskunder, og nogle banker vælger så at sige, at forvaltningskunderne får en lavere rente, mod at banken så ikke tager et stort gebyr for de ekstra ydelser. I andre banker får forvaltningskunder så en højere rente og skal til gengæld betale gebyr."

R: Det er uanstændigt at snyde de handikappede

Mens flere banker giver handikappede lavere renter, har blandt andet Jyske Bank og Lån & Spar Bank bevidst besluttet, at alle kunder skal have samme rente:

Og sådan bør det være, mener de radikales finansordfører, Morten Østergaard:

"Det er uanstændigt at snyde de handikappede, når man tænker på, hvad vi fra politisk side har gjort for at hjælpe bankerne".

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs