FinansWatch

Professor forsvarer bankers rådgivning efter EU-kritik

Børsen bragte historien om, at danske banker fik EM-sølv i dårlig rådgivning, men professor Jesper Rangvid fra CBS forsvarer bankerne.

I går skrev Børsen om den sølvmedalje, som de danske banker havde "vundet" jvf. en måling fra konsulentbureauet Synovate, som havde lavet målingen på vegne af EU-Kommissionen. Men ifølge professor Jesper Rangvid fra CBS skal de danske banker ikke nødvendigvis være kede af, at de er havnet på en andenplads på en liste over dårlig rådgivning. For det handler nemlig om, hvordan man definerer risiko, og her er det ikke givet, at det er EU, der har fat i den lange ende, skriver Børsen.

"I Danmark definerer bankerne en sikker investering som at have mere end 50 pct. af pengene i et sikkert produkt. Det synes EU-Kommissionen ikke er en sikker investering, for den mener, at 70 pct. skal være i sikre papirer. Men det er et spørgsmål om definition. Jeg synes godt man kan diskutere, hvor snittet skal ligge," siger han.

Risikable obligationer

Konsulentbureauet Synovate har for EU-Kommissionen gennemført en såkaldt mystery shopping undersøgelse blandt europæiske banker.

Synovates folk har udgivet sig for at være bankkunder, som var på udkig efter en lavrisiko-investeringsportefølje. Lavrisiko var på forhånd defineret som maksimalt 30 pct. af porteføljen i aktier og risikable obligationer, og her anbefalede danske banker i 68 pct. af tilfældene en portefølje, der var betydeligt mere risikabel.

Banker gør det godt

"Jeg synes faktisk, Danmark gør det godt. Man kan diskutere, hvor det teoretisk korrekte snit ligger, men det kommer altid an på kunden i butikken. Jeg mener ikke, der skal være så faste kategorier med høj, mellem og lav risiko, for det kommer altsammen an på den individuelle kundes forhold. Lav risiko er f.eks. noget helt andet andet for en kunde på 30 år, der sparer op til pension, end en kunde på 70 år, der er pensionist," siger han til avisen.

Banker: For tidligt at revidere MiFID

Finansrådet om EU-forslag: Unødvendigt og omkostningstungt

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs