Avis: Bankaktier på vippen i eliteindeks

Både Nordea og Sydbank i farezonen for at stemple ud af C20. Fondsbørsen vil med nyt regelsæt kigge på antallet af aktier i ”fri handel”, når indekset skal sammensættes.

Det ser ud til at ramme Danmarks næststørste bank, Nordea, at fondsbørsen er på vej med et nyt regelsæt forhold til, hvordan man ønsker at sammensætte det toneangivende C20-indeks, som er de 20 mest handlede aktier på den danske børs. Det skriver Berlingske Business.

Også Novo Nordisk og Mærsk vil opleve ændringerne, idet de to fondskontrollerede selskaber kommer til at fylde langt mindre i indekset fremover.

De opsigtsvækkende ændringer skyldes, at fondsbørsen sidste år indførte nye regler for sammensætningen af eliteindekset, og det er vel og mærke regler der gælder, når C20 skal sammensættes ugen om godt 3 måneder.

Fondsejede kæmper

Reglerne forsøger at gøre op mod dominansen af de tunge fondsejede selskaber på Børsen i København, der i mange år har været domineret af fondsejede kæmper som Mærsk, Carlsberg og Novo Nordisk.

De nye regler tager i stedet hensyn til andelen af aktier i fri handel og på den måde udregner fondsbørsen en såkaldt »free float factor«, så man i sammensætningen tager større hensyn til aktier, der rent faktisk omsættes og skaber handel og aktivitet på børsen. Det betyder, at et selskab som Vestas, der ikke har en dominerende storaktionær, har en free float factor på 100 procent, mens Mærsk eksempelvis kun har en free float factor på 50 procent.

Berlingske Business skriver, at på en 18. og 19. plads i den foreløbige stilling er William Demant og Sydbank i farezonen for at ryge ud, mens Jyske Bank på en 21.-plads står på spring for at komme ind i aktiernes superliga. Nordea ligger på en 22.plads og ser ud til at måtte forlade det fine selskab i Danmark.

Børsmæglere kræver tallene sat fri

Røre i de mørke vande skaber uro hos handlerne

Jyske Bank er årets finansaktie

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også