Danske: Funding-markedet kun åbent for de store og solide

Thomas Hovard, chef for kreditanalysen hos Danske Markets, vurderer, at det p.t. kun er muligt for de fire store danske banker samt Ringkjøbing Landbobank at hente funding i udlandet.
Foto: Josh Anderson
Foto: Josh Anderson

Hvis du er i lufthavnen og møder en person i mørk habit, et skuffet udtryk i ansigtet og med en kurv under armen, fyldt med obligationer, så er du stødt på en dansk bankdirektør fra en mellemstor bank.

Danske bankdirektører på stribe må nemlig i disse uger konstatere, at man kan tale om en periode FØR Amagerbanken gik ned, og så er der en periode EFTER byggebanken gik ned. Og det er to forskellige verdener.

”Det faktum, at mellemstore danske banker ikke længere kan gøre sig håb om at hente funding i udlandet, blev voldsomt udløst af Amagerbankens krak. Den danske lovgivning er jo den hårdeste i Europa lige nu. Så de danske banker venter nu på, at de andre lande i Europa får lignede lovgivning, hvilket kan betyde, at det hele tør op igen. Men lige nu er det kun de fire store danske banker og så Ringkjøbing Landbobank, der kan rejse kapital i udlandet,” siger Thomas Hovard til FinansWatch.

Han forklarer, at kun banker, hvor investorerne har et ekstremt godt kendskab til dem, eller banker der er ufattelig velpolstrede, kan opnå den tillid der skal til for at investorerne vil købe deres obligationer.

”Markedet er reelt lukket nu, så der er et stort skel p.t. i forhold til, hvem der kan funde sig og hvem, der ikke kan,” siger Thomas Hovard til FinansWatch.

Ifølge ham kan de mindre og mellemstore danske banker håbe på et stemningsskifte, når EU til sommer præsenterer sine planer for fremtidig banklovgivning. Her er det forventningen, at EU vil lægge sig tæt op af de nuværende danske regler, og det vil få investorerne til at forstå og acceptere den danske model, hvorfor man igen vil være villige til at tage risiko på sine bøger via køb af obligationer fra danske mellemstore banker.

”For bankerne handler det om at få kapitaliseringen op. De skal vise investorerne, at de har en god stødpude mod tab. Så vejen frem er at vise, at operationelt er institutterne godt kørende,” siger Thomas Hovard.

Han vurderer, at selvom den nye EU-lovgivning første ventes at træde i kraft i 2013, så er hukommelsen blandt investorerne ikke altid så lang, hvilket betyder, at kredit-investorerne måske allerede til sommer vil være åbne over for at funde de danske banker, selvom der i dag er helt lukket.

”Investorerne vil opdage, at det nytter ikke at se isoleret på Danmarks lovgivning, fordi den vil være lig den europæiske fremadrettet. Så det vil ikke være mere risikabelt at købe dansk eksponering end europæisk eksponering. Men for at markedet skal tø op, så skal vi også se nogle stærke driftsresultater fra de her banker,” siger Thomas Hovard.

Banker: Vi er på vej mod ny kreditklemme

Nyby er uenig med Moody's

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også