FinansWatch

Finansforbundet kræver ny Roskilde Bank-undersøgelse

Den netop offentliggjorte undersøgelse af Finanstilsynets rolle i nedturen for Roskilde Bank lever slet ikke op til forventningerne, lyder det fra Finansforbundet, der kræver en ny undersøgelse.

Konklusionerne i den uvildige advokatundersøgelse af Finanstilsynets rolle i Roskilde Bank-krakket vækker harme hos de finansansattes fagforbund, Finansforbundet.

"Jeg havde forventet en mere tilbundsgående undersøgelse af Finanstilsynets rolle, og det bekymrer mig, at rapporten udelukkende skyder på nogle få medarbejdere i tilsynet. Det er ganske usmageligt at ansvaret tørres af på medarbejderne, og sådan som jeg læser rapporten, så frifinder det på ingen måde ledelsen i Finanstilsynet eller for så vidt den politisk ansvarlige for området - økonomi- og erhvervsministeren. For vi har slet ikke fået deres rolle og ansvar ordentligt belyst", siger Kent Petersen, formand i Finansforbundet, i en pressemeddelelse.

Grundigere undersøgelse

Kent Petersen mener, at der bør gennemføres en undersøgelse, der langt grundigere kortlægger forløbet med skarpt fokus på Finanstilsynets ledelsesmæssige ansvar og muligheder for at agere og på det politiske ansvar.

"Det handler i høj grad om at lære af forløbet, så Finanstilsynet bliver bedre til at håndtere lignende situationer i fremtiden. Og det er altså ikke gjort med at halshugge nogle medarbejdere. Det er simpelthen utroværdigt og minder om ansvarsforflygtigelse", siger Kent Petersen.

Han har en lang række af spørgsmål, som han savner svar på.

Ubesvarede spørgsmål

"Den øverste ledelse i Finanstilsynet har angiveligt vidst, hvad der foregik. Derfor er det vel også rimeligt at forvente, at ledelsen havde påtaget sig ansvaret for at følge op. Der er rigtig mange spørgsmål, som undersøgelsen har undladt at svare på. Hvad gjorde tilsynet for eksempel for at presse banken til at følge påbuddene? Finanstilsynet har faktisk muligheden for at inddrage tilladelsen til at drive bank. Var den mulighed i spil? Og blev Økonomi- og erhvervsministeriet orienteret? Og hvis det gjorde, hvorfor greb ministeren så ikke ind?", spørger Kent Petersen.

I forbindelse med offentliggørelsen af den uvildige undersøgelse udtale økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen:

”Den uvildige advokatundersøgelse viser, at Finanstilsynet generelt og som absolut hovedregel i sit tilsyn med Roskilde Bank A/S har administreret i overensstemmelse med reglerne. Dog er der på visse punkter begået fejl eller forsømmelser i Finanstilsynet, og advokatundersøgelsen vurderer, at der er grundlag for at overveje et tjenstligt ansvar overfor tre embedsmænd i tilsynet. Der vil nu blive foretaget partshøring af disse. Herefter vil jeg sammen med kammeradvokaten tage stilling til, hvad der videre skal ske.”

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs