Avis: Massiv opbakning til højere skat på banker

En meningsmåling i Børsen viser, at Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndahl har vælgerne med sig, når de siger, at de vil beskatte bankerne hårdere.
Foto: ESKESTAD MIK
Foto: ESKESTAD MIK

Hvis det lykkedes for den røde blok at vælte Lars Løkke Rasmussen-regeringen ved næste valg, så kan bankerne godt indstille sig på, at skatteskruen får en tand mere.

En meningsmåling i Børsen viser nemlig, at der er vælgeropbakning til at beskatte banksektoren yderligere. Og det er yderst sjældent, at de folkevalgte lader en mulighed gå fra sig, hvor de kan sikre et større skatteprovenu – vel og mærke uden at genere et flertal af vælgerne. Og her er det specielt i den røde lejr, at man traditionelt ikke er så bange for at skrue op for skatterne, mens den borgerlige lejr mener, at det danske skattetryk er rigeligt stort.

Stor glæde

Meningsmålingen i Børsen viser, at 48 pct. af de adspurgte mener, at bankerne betaler for lidt i skat, mens kun 17 pct. mener, at de betaler tilpas. For bankernes tilfælde vil der være tale om at hæve den særlige lønsumsafgift som fastsættes ud fra, hvor mange ansatte det enkelte pengeinstitut har.

Hos SF er der stor glæde over meningsmålingen fra Greens Analyseinstitut.

”Jeg er absolut tilfreds med, at der er så stor opbakning til vores forslag. Bankerne har tjent styrtende med summer, da det gik godt i samfundet. Nu er det på tide, at de betaler noget mere tilbage til den fælles kasse,” siger Jesper Petersen, skatteordfører for Socialistisk Folkeparti.

Siger de altid

Han afviser argumentet om, at højere skatter vil betyde udflytning og dermed tab af danske arbejdspladser.

”Det er det argument, vi altid hører, så det er ikke så overraskende. Det siger man, hver gang nogen vil hæve skatterne,” fortsætter han.

I de store bankers organisation, Finansrådet, mener adm. direktør Jørgen Horwitz, at et stort tab af omdømme – udløst af finanskrisen – er med til at forklare, hvorfor det især er bankerne, der skal holde for:

»Lige siden Jesus smed pengelånerne ud af templet, har bankfolk ikke været de mest populære. Jeg tror, at folk glemmer, at der kun er én til at betale i sidste ende: Kunden. Højere skatter giver højere renter, der igen koster vækst, velstand og arbejdspladser,” siger han.

Banker for passive

Venstres skatteordfører, Mads Rørvig, mener, at den store tilslutning til at beskatte bankerne hårdere, bl.a. kan tilskrives, at bankerne har været for lidt offensive og åbent forklaret, hvad konsekvenserne vil blive.

”Bankerne har været for passive i den politiske debat, og derfor opfordrer jeg til, at de kommer mere på banen. I Venstre ønsker vi ikke at lægge øgede byrder på bankerne, for vi skal have konkurrencedygtige rammevilkår. Har vi ikke det, betyder det tab af danske arbejdspladser. Vi har jo allerede set, hvordan Nordea har flyttet funktioner ud af Danmark,” siger han.

Helle T. vil give ATP flere muskler

Venstrefløjen i klart overtal til bankernes dag

Finansrådet klar til rød regering

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også